Papež Frančišek je napovedal, da bo v prihodnosti načrtoval tudi potovanje v Kanado. Foto: EPA
Papež Frančišek je napovedal, da bo v prihodnosti načrtoval tudi potovanje v Kanado. Foto: EPA

"Prosim Božjega odpuščanje za obžalovanja vredno ravnanje teh članov Katoliške cerkve," je dejal papež Frančišek po srečanju s kanadskimi staroselci v Vatikanu, sicer žrtvami zlorab v nekdanjih internatih in izobraževalnih ustanovah. V 70 odstotkih je v Kanadi te upravljala ravno Katoliška cerkev, poroča BBC.

V 139 internatih po državi so od 19. stoletja pa vse do 90. let prejšnjega stoletja prisilno šolali okoli 150.000 mladih Indijancev, Inuitov in Metisov, kjer so živeli izolirano od svojih družin, odrezani od svojega jezika in kulture. Učence so pogosto fizično in spolno zlorabljali.

"V svojem opravičilu pri prošnji odpuščanja se pridružujem svojemu bratu, kanadskemu škofu," je dejal papež delegaciji staroselcev Indijancev, Inuitov in Metisov. Ob tem je obsodil ideološko kolonizacijo, katere žrtve so bili številni otroci. "Vaša identiteta in kultura sta bili ranjeni, številne družine so bile ločene."

"Današnje opravičilo je korak naprej pri priznavanju resnice o naši preteklosti, da bi popravili zgodovinske krivice, vendar je treba opraviti še veliko dela," pa je v odzivu dejal premier Justin Trudeau in dodal, da se veseli papeževega prihoda v Kanado, da bo svoje opravičilo izrekel tudi osebno.

Lani odkrili grobišče z več kot 180 posmrtnimi ostanki otrok

Maja lani so na zahodu Kanade odkrili več sto neoznačenih grobov blizu nekdanjega katoliškega internata, namenjenega asimilaciji otrok staroselcev. Sledilo je odkritje množičnega grobišča ob nekdanjem internatu na jugu Kanade s posmrtnimi ostanki 182 otrok, starih od sedem do 15 let.

Po podatkih kanadske posebne komisije za iskanje resnice in spravo je v teh internatih umrlo več kot 4000 otrok, vendar točno število ni znano. Na območju internatov so v zadnjih letih odkrili več kot 1200 neoznačenih grobov otrok.

Papeževo opravičilo za zlorabe in grozljive razmere v nekdanjih šolah in izobraževalnih ustanovah je bila ključna zahteva kanadskih domorodnih prebivalcev ob nedavnem obisku v Vatikanu. Ob tem so zahtevali, da bi moral papež obiskati Kanado. Vodja Katoliške cerkve je danes dejal, da upa na potovanje v Kanado na tamkajšnji praznik svete Ane, ki bo 26. julija.

Frančišek se je opravičil kanadskim staroselcem za zlorabe v cerkvenih internatih in šolah v Kanadi. Šolske ustanove so bile namenjene asimilaciji otrok, s čimer so posredno uničili tudi njihovo kulturo.

Papež se je opravičil kanadskim staroselcem