Medtem ko papež opozarja na potrebo po solidarnosti z migranti in begunci, jim Orban nasprotuje v imenu krščanskih vrednot. Foto: Reuters
Medtem ko papež opozarja na potrebo po solidarnosti z migranti in begunci, jim Orban nasprotuje v imenu krščanskih vrednot. Foto: Reuters

Srečanje, ki je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa trajalo približno 40 minut, je potekalo po predvidenem programu in v "prisrčnem vzdušju", so sporočili iz Vatikana. Med temami pogovora so bili vloga Cerkve na Madžarskem, varovanje okolja in zaščita družine, so dodali.

Papež je po pogovoru dejal, da sta imela z Orbanom prijeten pogovor o okolju in družini, je še poročala Ansa.

Vatikanski televizijski kanal je prikazal papeža, ki vstopa v muzej likovnih umetnosti v Budimpešti, ne pa tudi posnetkov ali fotografij s srečanja. Orban pa je na svoji strani na Facebooku objavil fotografijo rokovanja s papežem, poroča AFP.

Papeževa stališča do prebežnikov so diametralno nasprotna Orbanovim, čeprav ta zatrjuje, da je njegovo nasprotovanje migrantom namenjeno "obrambi krščanske civilizacije v Evropi".

Papež je večkrat kritiziral politične voditelje, ki gradijo ograje in zidove, da bi preprečili prihod prebežnikov. Leta 2019 je tudi doniral sredstva za pomoč migrantom v Mehiki, ki želijo doseči ZDA, poroča BBC.

Med predvidoma osemurnim obiskom na Madžarskem bo papež maševal na osrednjem trgu v Budimpešti in se srečal z državnimi škofi, predstavniki različnih krščanskih kongregacij in voditelji madžarske judovske skupnosti.

Po Madžarski na Slovaško

Po Madžarski bo papež odšel na tridnevni obisk Slovaške, kjer se bo sešel s pripadniki judovske in romske skupnosti. Namen obiska bo tudi izboljšanje katoliško-judovskih odnosov. V tradicionalno judovskem delu Bratislave se bo sešel tudi z Judi, ki so preživeli holokavst.

Med drugo svetovno vojno je bilo po ukazu nacističnega marionetnega režima pod vodstvom katoliškega duhovnika iz Slovaške v koncentracijska taborišča izgnanih več deset tisoč Judov.

Obisk Madžarske in Slovaške je papeževa prva mednarodna pot po letošnji operaciji zaradi vnetja na debelem črevesju na začetku julija, ki je povzročila kar nekaj ugibanj o zdravstvenem stanju 84-letnika.

Papež se je srečal z Orbanom