Papež je v tradicionalni poslanici zapisal, da dobra politika spodbuja temeljne človekove pravice, ki so hkrati tudi obveznost. Ob tem je pozval k stremljenju sveta brez vojn. Foto: Reuters
Papež je v tradicionalni poslanici zapisal, da dobra politika spodbuja temeljne človekove pravice, ki so hkrati tudi obveznost. Ob tem je pozval k stremljenju sveta brez vojn. Foto: Reuters

V pridigi med novoletno mašo v baziliki sv. Petra je papež Frančišek poudaril vlogo matere in materinske požrtvovalnosti v razdeljeni družbi. "Svet, kjer je materinska nežnost obravnavana zgolj kot navadno čustvo, je morda materialno bogat, ni pa bogat, kar se tiče prihodnosti."

Frančiškovo sporočilo za leto 2019 prihaja v težkih časih za Katoliško cerkev, ki jo je v letu 2018 pretreslo več škandalov, povezanih s spolnimi zlorabami otrok. Februarja bo papež v Vatikanu gostil svetovno srečanje predsednikov škofovskih konferenc na to temo.

Politika je osnovno sredstvo za oblikovanje družbene zavesti

Katoliška cerkev že 52. zaznamuje svetovni dan miru, ki letos poteka pod geslom Dobra politika je v službi miru. Po papeževih navedbah je politika osnovno sredstvo za oblikovanje družbene zavesti in človeških dejavnosti, "vendar pa, če tisti, ki se z njo ukvarjajo, tega ne razumejo kot služenje človeški skupnosti, lahko postane sredstvo nasilja, zapostavljanja in celo uničevanja".

Politična dejavnost je zato po papeževih navedbah stalni izziv za vse, ki sprejemajo nalogo služiti lastni deželi, skrbeti za njene prebivalce in ustvarjati razmere za dostojno in pravično prihodnost.

Papež: Dobra politika spodbuja temeljne človekove pravice

Opozoril je, da napake političnega življenja - med katerimi je poudaril korupcijo, zanikanje pravic ljudi, uveljavljanje oblasti z močjo, ksenofobijo in rasizem ter zavračanje skrbi za naravo - uničujejo verodostojnost ustanov, znotraj katerih se dogajajo, in slabijo ideal pristne demokracije.

Frančišek je prepričan, da dobra politika pospešuje udeležbo mladih, saj lahko ti sicer zapadejo v malodušje in so obsojeni na življenje na obrobju družbe.

Svetovni dan miru je Cerkev uvedla na pobudo papeža Pavla VI. Poslanico, ki jo papež ob tej priložnosti napiše na posebej izbrano temo, Vatikan vsako leto pošlje na ministrstva za zunanje zadeve po vsem svetu.