Foto: Reuters
Foto: Reuters

Papeževo sporočilo je sporočilo upanja, ki pa nima magične formule, ampak se v njem spopada z vsemi sedanjimi krizami. V blagoslovu je spregovoril o ranah, ki jih nosi človeštvo v tem posebnem trenutku, in o tem, kako lahko vsi v Jezusovih ranah najdemo zavetje.

Dotaknil se je številnih problematik, s katerimi se svet trenutno spopada, med drugim tudi cepiv in težav pri pravičnem razdeljevanju le-teh.

"Cepivo je bistveno sredstvo za boj proti epidemiji. V duhu internacionalizma cepiv spodbujam celotno mednarodno skupnost k skupnemu prizadevanju, da bi premagali zamude pri njihovem razdeljevanju in pospešili njihovo razdeljevanje, zlasti v najbolj revnih državah," je dejal.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Spomnil je na nekaj najbolj perečih kriznih žarišč: Sirijo, Libijo, Jemen, Nigerijo, izraelsko in palestinsko ljudstvo, Irak, kjer se je mudil ravno prejšnji mesec. "Smo sredi največje gospodarske krize, sredi pandemije, stiske ljudi so ogromne, kljub temu pa se ne prenehajo vojaški spopadi, vojaški arzenali se krepijo. To je sramota današnjega sveta," je bil oster.

Posebej je opozoril na mlade ter prebežnike in njihove stiske. "Veliko mislim na mlade, ki v tem času pandemije ne morejo hoditi v šole in univerze ter čas preživljajo za računalnikom. Vsi potrebujemo dejanske človeške odnose in ne samo virtualnih, zlasti v obdobjih, ko se oblikujeta značaj in osebnost," je dejal.

Na koncu je sočustvoval s tistimi, ki se ne morejo udeležiti liturgičnih praznovanj v tem pandemičnem času.

Že druga velika noč v pandemiji

Veliki teden, ki se bo sklenil v ponedeljek, se je začel s cvetno nedeljo. Papež je spomnil, da že drugič praznujemo veliki teden v času pandemije. "Lani smo bili šokirani, letos smo bolj izkušeni," je dodal in posvaril pred gospodarsko krizo, ki postaja vse zahtevnejša.

Že lani je poglavar Katoliške cerkve velikonočno obredje obhajal prilagojeno, ljudje po vsem svetu pa so mu sledili prek spleta ali televizije. V letih pred tem se je na praznovanje v Rim zgrnilo na tisoče romarjev.

Po vsej Italiji ob letošnjih praznikih zaradi tretjega vala epidemije covida-19 znova veljajo stroge omejitve tako pri potovanjih kot pri stikih.

Papež: Oboroževalna tekma je v času pandemije sramota