Foto: AP
Foto: AP

Danes popoldne so ga sprejeli v univerzitetno bolnišnico Gemelli v Rimu, kjer so preiskave pokazale, da ima okužbo dihal. Bruni je še zatrdil, da ne gre za covid-19.

Iz Vatikana so popoldne sporočili, da bo papež v bolnišnici imel nekaj že prej načrtovanih pregledov. Pozneje se je iz vatikanskih virov izvedelo, da bo v bolnišnici morda ostal nekaj dni in da so njegove avdience v četrtek in petek odpovedali.

La Repubblica poroča, da je papeža po današnji avdienci v njegovem stanovanju v Santa Marti nenadoma obšla slabost, a da njegovo stanje "ni skrb vzbujajoče". Agencija Adnkronos medtem poroča, da so papeža prepeljali v rešilnem avtomobilu v bolnišnico Gemelli zaradi "respiratornih težav".

V bolnišnico je papežu sledilo tudi del osebja in varnostnikov.

Pozneje so viri blizu papeža povedali, da je imel pregled prsnega koša z računalniško tomografijo, ki ni pokazal nepravilnosti, in pregled dihal. Prav tako so pregledi pokazali, da Frančišek nima težav s srcem.

To je sicer najbolj natrpan čas leta za papeža Frančiška, ki ima predvidenih obilico dogodkov in maš ter obredov pred velikonočnim koncem tedna. Ta konec tedna je tako cvetna nedelja, prihodnji teden pa se začenjajo velikonočna bogoslužja.

Konec aprila bi moral tudi obiskati Madžarsko.

Zdravje predmet ugibanj

Papež ima sicer že več kot leto dni kronične bolečine v kolenu, zaradi katerih mora pogosto uporabljati invalidski voziček.

Lani je moral zaradi bolečin v kolenu večkrat odpovedati ali omejiti dejavnosti, julija pa je v intervjuju priznal, da mora upočasniti svoj korak.

Njegovo zdravje je bilo pogosto predmet ugibanj, zlasti vprašanja, ali bo sledil zgledu svojega predhodnika Benediktu XVI. in se upokojil, če ne bo mogel nadaljevati svojega službovanja.