Promet v Parizu. Foto: AP
Promet v Parizu. Foto: AP

Hidalgo, ki si je za cilj postavila bolj zeleni Pariz, je tako zdaj razpisala nov referendum, na katerem bodo Parižani februarja odločali, ali bodo zvišali parkirnine za SUV-je. In če je aprilski referendum o e-skirojih kakršen koli pokazatelj, si županja iz vrst socialistov lahko obeta še eno gladko zmago, poroča BBC. Udeležba na aprilskem referendumu je bila sicer nizka, v veliki večini pa so se ga udeležili meščani, ki goreče sovražijo e-skiroje.

Pri športnih terencih 64-letna Hidalgo obljublja, da prebivalci Pariza ne bodo prizadeti, v vsakem primeru pa je znotraj prestolnice relativno malo lastnikov teh vozil – še osebnih vozil jih nima veliko, zato kakega večjega nasprotovanja ni pričakovati. Najbolj prizadeti bodo zaradi višjih parkirnin tisti iz predmestja, ki se s SUV-ji vozijo v Pariz na delo ali prosti čas. In ti niso upravičeni do glasovanja.

A čas referenduma je sprožil nekaj sumov, da ga Hidalgo izkorišča za odvračanje pozornosti od svojega luksuznega eksotičnega dvotedenskega potovanja v Novo Kaledonijo in Francosko Polinezijo prejšnji mesec. Prva polovica obiska naj bi bila službene narave, a je potovanje podaljšala in izkoristila za obisk hčerke, ki živi na polinezijskem otoku Raiatea.

Županji ni 'pomagalo', da je bila odsotna ravno v času izbruha spopadov v Izraelu in Gazi, ko so se v Parizu bali, da se bo konflikt na Bližnjem vzhodu preselil tudi na ulice etnično pisane prestolnice.

Županja Anne Hidalgo. Foto: EPA
Županja Anne Hidalgo. Foto: EPA

Iz urada županje so zanikali, da bi bilo kar koli neetičnega na njenem potovanju in pri tem poudarili, da je Hidalgo sama krila stroške druge polovice potovanja kot tudi letalsko vozovnico za Pariz. Uraden razlog potovanja na tihomorske otoke je bil obisk pokopališča v Novi Kaledoniji, kjer so pokopani izgnanci iz pariške komune in ga plačuje Pariz.

V Francoski Polineziji se je nato županja srečala z lokalnimi predstavniki oblasti, preden si je ogledala slovito surfarsko točko v vasi Teahupo'o, ki bo eno od prizorišč olimpijskih iger v Parizu prihodnje leto. A obisk se je zaradi protestov zaradi cene olimpijske tribune končal dokaj klavrno – s protesti.

Županjino turo po rajskih otokih, ki je skupno stala 60.000 evrov, je ostro kritizirala opozicija v mestnem svetu, ki meni, da ni prav nobenega razloga, da bi si morala Hidalgo ogledati olimpijsko prizorišče, saj sta bila tam že minister za šport in vodja olimpijskega komiteja, ki sta precej bolj vpletena v samo organizacijo OI.

Očitki so leteli tudi na okoljsko ceno potovanja. "Nekaj resno nespodobnega je, da uperjaš prst v medicinsko sestro ali gradbenega delavca, ki mora uporabiti svoj avtomobil za delo v Parizu, hkrati pa razlagaš, kako je bilo absolutno nujno leteti 30.000 kilometrov z letalom," je bila kritična opozicijska svetnica Nelly Garnier.