Rokavski preliv je letos prečkalo že več kot kot 40.000 prebežnikov. Foto: EPA
Rokavski preliv je letos prečkalo že več kot kot 40.000 prebežnikov. Foto: EPA

Prebežniki se v želji, da bi dosegli Anglijo, na nevarno pot pogosto odpravijo v majhnih čolnih, vprašanje migracij pa je pogosto vir napetosti v francosko-britanskih odnosih.

V skladu s sporazumom bo London Franciji v letih 2022 in 2023 plačal 72,2 milijona evrov, da bo Pariz lahko za 40 odstotkov povečal število pripadnikov varnostnih sil, ki patruljirajo na francoski severni obali, je sporočilo francosko notranje ministrstvo. London in Pariz sta se tudi zavezala, da bosta uporabila tehnološke in človeške vire na francoski obali za boljše odkrivanje, spremljanje in prestrezanje čolnov.

Tako bo na francoski severni obali po novem patruljiralo približno 350 dodatnih pripadnikov francoskih varnostnih sil, izhaja iz sporazuma, ki sta ga v Parizu podpisala francoski notranji minister Gerald Darmanin in njegova britanska kolegica Suella Braverman.

Sorodna novica Macron in Mattarella poudarjata pomen dobrih odnosov med državama

Strani želita zbirati in uporabljati podatke, zlasti od prestreženih migrantov, za učinkovitejše razbijanje tihotapskih mrež in odvračanje prehodov čez Rokavski preliv.

Sporazum je bil podpisan po tistem, ko je London v nedeljo sporočil, da je letos že več kot kot 40.000 prebežnikov prečkalo Rokavski preliv, kar pomeni novo rekordno število v primerjavi z okoli 28.500 prebežniki v lanskem letu. Med temi prednjačijo Albanci, Iranci in Afganistanci, je navedlo britansko obrambno ministrstvo.

Za boljše sodelovanje med državama na področju preprečevanja migracij čez Rokavski preliv sta se konec oktobra dogovorila francoski predsednik Emmanuel Macron in novi britanski premier Rishi Sunak.

Novi sporazum po poročanju AFP-ja odraža otoplitev v odnosih med Francijo in Združenim kraljestvom, odkar je Sunak po obdobju napetosti pod njegovima predhodnikoma Borisom Johnsonom in Liz Truss prevzel premierski položaj.

Zlasti migracije so bile jabolko spora, saj je London obtožil Pariz, da ne stori dovolj, da bi migrantom preprečil prečkanje Rokavskega preliva, kar so francoski predstavniki oblasti vseskozi odločno zavračali.