Francoski in italijanski predsednik skušata zgladiti razrahljane odnose med državama. Foto: EPA
Francoski in italijanski predsednik skušata zgladiti razrahljane odnose med državama. Foto: EPA

Kot so sporočili iz njunih uradov, sta predsednika govorila po telefonu in "poudarila pomen ustvarjanja razmer za polno sodelovanje na vseh področjih, tako dvostransko kot znotraj EU-ja."

Pogovor je bil opravljen, potem ko so se odnosi med državama ohladili pri reševanju vprašanja ladje z okoli 230 prebežniki. Italija je s prihodom nove vlade zaostrila svojo politiko do sprejemanja prebežnikov, zlasti tistih z ladij tujih nevladnih organizacij in ni dovolila vplutja ladje Ocean Viking v eno od njenih pristanišč.

Francija je potem dovolila vplutje ladje v njeno pristanišče v Toulonu. Sprejela bo tretjino prebežnikov, tretjino Nemčija, preostalo tretjino pa si bodo razdelile druge države EU-ja, je napovedal francoski notranji minister Gerald Darmanin in dodal, da bodo tiste, ki niso zaprosili za azil, izgnali.

Darmanin je Italijo zaradi nesprejema beguncev obtožil kršitve evropskih dogovorov in napovedal, da Francija v znak protesta ne bo sprejela 3500 prebežnikov iz Italije. Francija je zaradi spora tudi zaostrila nadzor na meji z Italijo.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je dejala, da je odziv Pariza "nedoumljiv in neupravičen."

Zunanji ministri tudi o migracijah

Italija opozarja, da morajo druge države članice EU prevzeti večje breme pri sprejemu na tisoče migrantov, ki poskušajo vsako leto iz severne Afrike prek Sredozemlja priti v Evropo.
Na zahtevo Italije bodo tako zunanji ministri EU danes v Bruslju razpravljali tudi o vprašanju migracij, je v nedeljo sporočilo zunanje ministrstvo v Rimu. In sicer naj bi razpravljali "o sodelovanju na področju migracijskih tokov, zlasti v zvezi z reševalnimi akcijami, ki jih izvajajo zasebne ladje, in izvajanjem učinkovitih evropskih solidarnostnih mehanizmov", so sporočili iz Farnesine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob Italiji so do sedanjega sistema delitve bremena migracij v EU kritični tudi Grčija, Malta in Ciper, ki so pod velikim migracijskim pritiskom. Države so v soboto izdale skupno izjavo, v kateri trdijo, da je treba breme migracij pravičneje porazdeliti med države EU. Ladje nevladnih organizacij, ki rešujejo ljudi na morju, so obtožili, da zaostrujejo problem, ker "delujejo popolnoma avtonomno od pristojnih državnih organov", zaradi česar je sistem "neusklajen", poroča bruseljski spletni portal Politico.

Evropska komisija je medtem spričo zaostrovanja odnosov znotraj EU glede migracij pozvala k sklicu izrednega zasedanja notranjih ministrov, ki so pristojni za migracije. Podpredsednik komisije za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Schinas je k sklicu pozval v petek, v Bruslju pa so danes pojasnili, da se še usklajujejo s češkim predsedstvom Svetu EU glede datuma srečanja.

Na zasedanju, ki ga lahko skliče le predsedstvo, bodo govorili o tem, kako razrešiti različna odprta vprašanja, je povedal glavni govorec Evropske komisije Eric Mamer. Komisija pa po njegovih besedah pripravlja tudi akcijski načrt glede migracij v osrednjem Sredozemlju, ki ga je v petkovem pogovoru za Politico napovedal Schinas.