Stenica ob robu vzmetnice. Šestnogi krvosesi običajno zrastejo do pol centimetra. Foto: AP
Stenica ob robu vzmetnice. Šestnogi krvosesi običajno zrastejo do pol centimetra. Foto: AP

"Vse nas lahko doletijo," svari vlada, ki je objavila nasvete, kako izgnati stenice in zdraviti njihove ugrize, vzpostavili pa so tudi krizno telefonsko številko, na kateri se lahko prebivalci pogovorijo s strokovnjaki.

Natančno število prizadetih gospodinjstev in turističnih nastanitev ni znano. Francosko ministrstvo za stanovanja je sporočilo le, da sta za ponoven porast te nadloge odgovorna mednarodni turizem in odpornost stenic proti insekticidom, potem ko so se stenic v Parizu znebili v 50. letih prejšnjega stoletja.

Po drugi svetovni vojni stenice večini Evropejcev niso povzročale velikih preglavic, saj se je množično razširila uporaba močnih pesticidov, s katerimi so škodljivce uspešno zatirali. Nato pa so zaradi negativnih učinkov na zdravje in okolje s stockholmsko konvencijo uporabo nekaterih pesticidov, kot je DDT, prepovedali leta 2004.

Stenice so okoli pol centimetra veliki šestnogi hroščki, ki se hranijo s človeško krvjo. Običajno se čez dan skrijejo v posteljnino in žrtev napadejo ponoči. Po piku stenice na koži ostane rdečkast in srbeč izpuščaj. V nasprotju s številnimi razširjenimi miti pa stenice ne prenašajo bolezni.

Privablja jih vonj ljudi, zato se rade skrijejo v umazana oblačila

Ličinka stenice v posteljnini. Foto: AP
Ličinka stenice v posteljnini. Foto: AP

Strokovnjaki so leta 2016 ugotovili, da so zajedavci postali odporni proti pesticidom. Druga študija leto pozneje je razkrila, da stenice iščejo vonj po človeku, zato se še posebej rade zatečejo v nošena oblačila, kar pojasnjuje njihovo množično širjenje, saj jih turisti običajno prinesejo domov s prtljago.

Navadne stenice sicer uspevajo na območjih z zmernim podnebjem v ZDA in različnih predelih Evrope. Zadnji dostopni podatki za Pariz kažejo, da so iztrebljevalci leta 2018 deratizirali 400.000 zgradb, vključno s hoteli, apartmaji in stanovanjskimi hišami, kar je za tretjino več kot leto poprej, poroča Guardian. New York se je z izbruhi stenic bojeval ob koncu 90. let in znova leta 2010.

Kako resen je položaj v Parizu, kaže tudi županska predvolilna kampanja. Benjamin Griveaux, ki je medtem zaradi afere s pošiljanjem fotografij svojega spolovila že odpovedal kandidaturo, je obljubljal brezplačne oz. nizkocenovne brigade iztrebljevalcev, ki bi se bojevale proti stenicam, ščurkom in podganam.