Podgana lahko na leto skoti 32 mladičev. Foto: BoBo
Podgana lahko na leto skoti 32 mladičev. Foto: BoBo
Pariz
Podgane na ulicah močno škodujejo podobi mesta. Foto: Reuters

Za časopis Le Parisien je Boulard dejal, da se je za takšen ukrep (objava strani signalerunrat.paris) odločil, ko je izvedel, da so se podgane ugnezdile tudi v lokalnih jaslih, številni prebivalci severozahoda mesta pa so sporočili, da so tam videli veliko podgan, tako živih kot poginjenih.

"Prisotnost podgan na javnih mestih je skrb vzbujajoča in je postala vse resnejša. Jasli so obkrožile poginjene in žive podgane. Nihče ne prevzema odgovornosti. To je vprašanje javnega zdravja. Mesto se mora na to sanitarno problematiko odzvati. Ne gre samo za 17. okrožje," je po poročanju Guardiana dejal Boulard.

Tamkajšnje oblasti prebivalce okrožja pozivajo, naj ne mečejo smeti na tla in naj pospravijo za seboj po piknikih v parkih. Boulard upa, da bo pariška mestna uprava končno ukrepala. "Če je to zanje prioriteta, morajo delati več," je dejal. Vsakič, ko bodo mestne oblasti posredovale v posamičnih primerih, bodo na interaktivnem zemljevidu sličico podgane zamenjali s sličico lopate, je dejal Boulard.

Podgana lahko na leto skoti 32 mladičev, ti pa lahko tako na leto skotijo več kot 900 podgan, če imajo na voljo dovolj hrane in so razmere ustrezne.

Delovati bi morali vsi, ne le oblasti
Pariške mestne oblasti sicer izvajajo redne deratizacijske dejavnosti, a po mnenju strokovnjaka za zatiranje škodljivcev Stéphana Brasa to ni dovolj. "Stavbe niso hermetične. Če je ena očiščena, se podgane preselijo v drugo," zato bi morali svoje opraviti tudi ljudje, trgovine in zasebna podjetja, opozarja Bras.

Po njegovih besedah ni nujno, da je v Parizu več podgan kot v drugih mestih, a da so vidnejše. Z vidika podobe mesta so podgane, ki tečejo po ulicah, katastrofalne, tako za prebivalce mesta kot turiste, je še dejal Bras.