Gre za najhujšo ladijsko nesrečo na Madžarskem v zadnje pol stoletja. Foto: EPA
Gre za najhujšo ladijsko nesrečo na Madžarskem v zadnje pol stoletja. Foto: EPA

Kapitan je sicer zaradi najhujše ladijske nesreče na Madžarskem v več kot pol stoletja, v kateri je umrlo 27 ljudi, na sodišču izrazil "neizmerno obžalovanje".

Sodišče je odločilo, da je 68-letni Ukrajinec Jurij Čaplinski kriv ogrožanja rečnega prometa, ki je povzročilo nesrečo s smrtnim izidom. Sprva mu je tožilstvo očitalo tudi, da ljudem na krovu potopljene ladje ni zagotovil pomoči, a ga je sodišče te obtožbe oprostilo.

Čaplinski je 29. maja 2019 z rečno križarko Viking Sigyn trčil v manjšo turistično ladjico Hableany (Morska deklica), na kateri so bili večinoma južnokorejski turisti. Ladjica se je prevrnila in potonila le nekaj sekund po trčenju, pri čemer je umrlo 27 od 35 ljudi na krovu. Enega človeka še vedno pogrešajo.

"Zaradi spominov na to strašno tragedijo ne morem počivati niti minuto. Zaradi njih ponoči ne morem spati," je v sodni dvorani dejal Čaplinski.

Po navedbah tožilstva ukrajinski kapitan ni bil pazljiv in se več minut ni ukvarjal s krmarjenjem 2000 ton težke ladje, zato tudi ni ohranjal varnostne razdalje, upočasnil plovbe ali ladjici poslal radijskega opozorila.