Na območju Ischgla so potrdili več sto okužb z novim koronavirusom, med drugim pri turistih iz nekaterih skandinavskih držav, Islandije in Nemčije. Skupno naj bi se na območju
Na območju Ischgla so potrdili več sto okužb z novim koronavirusom, med drugim pri turistih iz nekaterih skandinavskih držav, Islandije in Nemčije. Skupno naj bi se na območju "žarišča S", kot označujejo Ischgl, okužilo najmanj 611 ljudi iz različnih delov Avstrije in tudi najmanj toliko turistov. Foto: EPA

Pri avstrijski zvezi za varstvo potrošnikov se je oglasilo že 4500 turistov, ki so se v smučarskem središču Ischgl in tudi drugje okužili s novim koronavirusom. Med njimi je tudi devet Slovencev. Pri zvezi so prepričani, da so se oblasti na Tirolskem odzvale prepozno, zato bodo v imenu okuženih turistov zahtevali odškodnine.

Avstrijska zveza za varstvo potrošnikov je konec marca zoper deželne politike in nekatera podjetja na Tirolskem na državnem tožilstvu v Innsbrucku vložila kazensko ovadbo. Prepričani so namreč, da je bil Ischgl eno od žarišč okužbe s koronavirusom in da so se tamkajšnje oblasti na to odzvale prepozno.

"Vsem štiritisočpetstotim, ki so se nam javili iz vse Evrope, smo ponudili, da sami ali pa mi v njihovem imenu podamo civilnopravni zahtevek h kazenskemu postopku," pravi Peter Kolba, vodja Zveze za varstvo potrošnikov.

Med njimi je bilo doslej tudi devet turistov iz Slovenije. Že v torek so na državno tožilstvo poslali 54 civilnopravnih zahtevkov, 49 se jih je prijavilo samih.

"V prihodnjih dneh se bo to nadaljevalo in pričakujem, da bi lahko v prihodnjem tednu imeli tisoče zahtevkov," še pravi Kolba.

Pričakujejo tudi, da če bi zahtevek za odškodnino vložilo 4.500 ljudi, bi lahko skupno prejeli okoli pet milijonov evrov odškodnine.

Odškodnine okuženim na Tirolskem?

vrop