Ostanek letala suhoj superjet 100 dan po usodni nesreči na letališču Šeremetjevo v Moskvi. Foto: EPA
Ostanek letala suhoj superjet 100 dan po usodni nesreči na letališču Šeremetjevo v Moskvi. Foto: EPA

Pilot je povedal, da so zaradi strele izgubili povezavo s kontrolo letenja. "Uspelo nam je vzpostaviti komunikacijo prek izredne frekvence na naši radijski povezavi. Vendar pa je bila povezava vzpostavljena zgolj za kratek čas in jo je prekinjalo, (...) povedali smo lahko zgolj nekaj besed," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil za časopis Komsomolska pravda.

Letalska nesreča v Moskvi zahtevala 41 življenj

Udar strele še ni potrjen
Preiskovalci sicer še niso potrdili, da je letalo zadela strela. Danes so našli tudi obe črni skrinjici, ki hranita podatke o letu in pogovore v pilotski kabini, in ju odnesli na preiskavo. Tiskovna predstavnica ruskega preiskovalnega odbora Svetlana Petrenko je ob tem pojasnila, da preiskujejo različne možnosti vzroka nesreče. Med temi so nezadostna usposobljenost pilotov, kontrolorjev letenja in tehnikov, ki so pred poletom pregledali letalo, tehnična napaka na letalu ter slabe vremenske razmere.

Strela povzročila okvaro opreme?
Po navedbah neimenovanega vira blizu preiskave se osredotočajo na udar strele. "Glavna različica je, da je strela udarila v letalo in povzročila okvaro opreme," je povedal. Udar strele so po njegovih besedah potrdili tako člani posadke kot potniki. Da so videli strelo, je za ruske medije potrdilo tudi več potnikov. "Takoj po vzletu je letalo zadela strela (...) pristanek je bil zelo trd, skoraj smo umrli od strahu," je po poročanju AFP dejal eden od njih.

Letalo je po zasilnem pristanku zajel ogenj. Foto: Reuters
Letalo je po zasilnem pristanku zajel ogenj. Foto: Reuters

Letalo Suhoj Superjet 100 ruske družbe Aeroflot, ki je bilo namenjeno v Murmansk, je pol ure po vzletu najprej skušalo zasilno pristati, a se je spet dvignilo, nato pa z repom treščilo na stezo in se vnelo. Na posnetkih na družbenih omrežjih je videti, kako potniki po uporabi zasilnih izhodov bežijo stran od letala.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Čudež, da je sploh kdo preživel
Eden izmed očividcev je za BBC dejal, da je pravi čudež, da je sploh komu uspelo pobegniti z letala.

Med 41 žrtvami dva otroka in stevardesa
"Na krovu je bilo 78 ljudi, skupaj s člani posadke. Po zadnjih podatkih jih je 37 preživelo,"
je na svoji spletni strani sporočila ruska preiskovalna agencija. Med 41 žrtvami sta tudi dva otroka in stevardesa. Reševalci so za agencijo Tass potrdili, da so z letala že prenesli posmrtne ostanke vseh žrtev, večino med njimi pa poslali v identifikacijo. Na zdravljenju v bolnišnici je devet ljudi, med njimi trije od skupno petih članov posadke. Poleg njih je bilo poškodovanih še 14 ljudi, ki so jim nudili pomoč na letališču. V regiji Murmansk so razglasili tridnevno žalovanje.

Tehnična napaka v motorju ali udar strele?

Vzroka za zasilni pristanek in požar še nista jasna, a naj bi v letalski družbi že potrdili, da je šlo za tehnično napako v motorju. Kot so še pojasnili v Aeroflotu, je po zasilnem pristanku motorje letala zajel ogenj. "Posadka letala je storila vse, da bi rešila potnike," so zapisali pri Aeroflotu in dodali, da so bili potniki evakuirani v 55 sekundah. Nekateri lokalni mediji so omenjali tudi, da bi lahko letalo zadela strela, saj so v nedeljo nad Moskvo divjale nevihte. Zaradi nesreče so za ves promet zaprli letališče Šeremetjevo, ki je bilo lani s skoraj 46 milijoni prepeljanih potnikov največje letališče v Rusiji.

Letalo pol ure po vzletu zaprosilo za vrnitev na letališče
Letalo suhoj superjet 100 je bilo na poti v Murmansk, oddaljen dve uri in dvajset minut, ko je okoli pol ure po vzletu z moskovskega letališča Šeremetjevo zaprosilo za vrnitev. Na spletnem sledilcu letov Flightradar 24 je mogoče videti, kako je letalo dvakrat zaokrožilo nad Moskvo, preden je zasilno pristalo 45 minut po vzletu.

Suhoj superjet 100 ponos ruskega civilnega letalstva
Kot poroča RT, je letalo v nedeljo pred nesrečo opravilo že nekaj poletov. Letalo naj bi bilo sicer relativno novo, narejeno leta 2017 ali 2018. Gre za eno najhujših letalskih nesreč v Rusiji v zadnjih letih in precejšen udarec za prihodnji razvoj modela Suhoj Superjet 100, ki velja za ponos ruskega državnega proizvajalca letal Suhoj. To je namreč prvi na novo razvit model ruskega civilnega letala po razpadu Sovjetske zveze, leti pa od 2011. Minister za promet Jevgenij Ditrih je povedal še, da letal Suhoj Superjet 100 ne bodo prizemljili, saj da za to ni razlogov.

Putin in Medvedjev zahtevala preiskavo
Ruski predsednik Vladimir Putin in premier Dmitrij Medvedjev sta že zahtevala preiskavo in ukazala ustanovitev posebne komisije. Svojcem umrlih sta izrekla sožalje in jim zagotovila vso možno podporo.

Preiskava nesreče letala v Rusiji poteka
13 mrtvih ob zasilnem pristanku gorečega letala