Nataša Pirc Musar in Vjosa Osmani. Foto: Matjaž Klemenc/UPRS
Nataša Pirc Musar in Vjosa Osmani. Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

V okviru prvega obiska na Kosovu se je Pirc Musar sestala tudi z albanskim predsednikom Bajramom Begajem, so sporočili iz urada predsednice.

"Slovenija močno podpira pot Kosova v evropske integracije, tudi v Svet Evrope, ter s tem nujno potrebno stalno krepitev sodelovanja med Kosovom in Evropsko unijo. Trdno sem prepričana, da je integracija v evropsko družino ključna za stabilnost in razvoj ne samo Kosova, ampak celotnega območja," je izjavila Pirc Musar.

Predsednica je po navedbah njenega urada še opozorila, da EU pri procesu integracije ne sme "držati fige v žepu", države območja pa da morajo v predvidenih rokih izvesti potrebne reforme.

Kosovo je edina država Zahodnega Balkana, ki še nima statusa kandidatke za članstvo v EU-ju. Srbija Kosovo obravnava kot del lastnega ozemlja, neodvisnosti Kosova pa ne priznava pet članic EU-ja.

Predsednici Pirc Musar in Osmani sta na dvostranskem srečanju poleg aktualnih razmer na Zahodnem Balkanu ter evropske prihodnosti območja spregovorili tudi o gospodarskem sodelovanju med državama in o regionalnem sodelovanju s poudarkom na procesu Brdo-Brioni, so še sporočili iz urada predsednice.

Pirc Musar je poudarila pomen popolne družbene vključenosti žensk. Foto: Matjaž Klemenc/UPRS
Pirc Musar je poudarila pomen popolne družbene vključenosti žensk. Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Predsednica govornica na konferenci Ženske, mir in varnost

Pirc Musar se je pred srečanjem z Osmani udeležila tudi konference Ženske, mir in varnost, kjer je bila poleg kosovske predsednice in nekdanje ameriške zunanje ministrice Hillary Clinton ena izmed osrednjih govornic.

V svojem govoru je poudarila pomen boja proti nasilju nad ženskami in vloge žensk v današnjem obdobju, ki ga zaznamujejo vojne, nasilje in spopadi. Izrazila je tudi zaskrbljenost nad naraščajočo neenakostjo med spoloma po svetu.

Ob tej priložnosti so ustanovili tudi regionalni Center odličnosti. Kot je sporočila Pirc Musar, je polno, enakopravno in smiselno sodelovanje žensk in moških ključ do uspeha pri prizadevanjih za dosego trajnostnega in vključujočega miru, stabilnosti in razvoja, je za Radio Slovenija poročal Boštjan Anžin.

V številnih vojnah, nasilju in konfliktih po svetu so ženske in deklice pogosto prve žrtve. Neenakost med spoloma je žalostna, a očitna značilnost naše civilizacije, je bilo slišati v Prištini. Ženske so žrtve nasilja, begunke ali na bojiščih, številne so izgubile vse: na tisoče življenja, druge mir, varnost, zavetje, hrano.

"Kljub kaosu njihov duh ni strt, bojujejo se za preživetje, zaščito drugih, svojih družin, svoje države, predvsem pa za svobodo. Prav kosovske ženske so lahko navdih. Preživele so grozljivo nasilje, bile arhitekte miru, zmage so prišle ob velikih žrtvah", je dejala kosovska predsednica Osmani.

Dokler popolna družbena vključenost, zlasti žensk, ne bo samoumevna, mirovni procesi ne bodo niti stabilni, niti se položaj žensk in deklet ne bo bistveno izboljšal. To velja tudi za številna druga vprašanja, ki so povezana s socialnimi problemi, kot so podnebne spremembe, je sporočila Pirc Musar. "Zares bi rada spodbudila vsa dekleta in ženske, naj izberejo pot, ki jo želijo same. Starši pa bi jih morali popolnoma podpreti, posebej očetje. Ne gre za boj proti moškim, gre za skupen boj," je dejala predsednica, ena od le treh v Evropski uniji in šestih na stari celini.

Kot vrhovna poveljnica obrambnih sil Slovenije bo v sklopu dvodnevnega obiska obiskala tudi pripadnice in pripadnike slovenskega kontingenta Natove misije na Kosovu Kfor. V Prištini se bo danes sestala s poveljnikom misije Kfor, generalmajorjem Özkanom Ulutasom, pripadniki slovenskega kontingenta pa ji bodo predstavili varnostni položaj in naloge kontingenta SVNKON 48, ki deluje v okviru Kforja.

Obisk predsednice na Kosovu zaokrožuje njena srečanja s predsedniki držav Zahodnega Balkana, ki jih je napovedala ob začetku mandata z namenom krepitve evropske prihodnosti območja.

Letos je obiskala Bosno in Hercegovino ter Kosovo, v aprilu pa se bo udeležila slovensko-črnogorskega gospodarskega foruma v Črni gori. Maja bo obiskala tudi Albanijo, so še navedli iz njenega urada.

Pirc Musar je na obisku na Kosovu