Premier Andrej Plenković. Foto: EPA
Premier Andrej Plenković. Foto: EPA

Plače se bodo zvišale 219.000 javnim in državnim uslužbencem. Država bo za višje plače na letni ravni namenila okoli 430 milijonov evrov.

Premier in pristojni ministri so s predstavniki sindikatov javnih in državnih služb danes sprejeli dogovor o izplačilu začasnega dodatka na plače uslužbencev v javnih in državnih službah, po katerem bodo lahko takoj zvišali plače.

Plenković je poudaril, da je dogovor treba postaviti v kontekst novega zakona o plačah javnih in državnih uslužbencev, ki ga pripravlja vlada. Dodal je, da gre za veliko reformo, ki bo šla v javno obravnavo v prihodnjih dneh.

"Cilj tega procesa je, da zakon začne veljati 1. januarja. Odločili smo se zajeti kar 219.000 uslužbencev, in to na način, da se bo plača zvišala za 100 evrov tistim, ki imajo najnižje plače, za 80 evrov tistim s količnikom do 1,53, za 60 evrov pa tistim s količnikom do 1,67," je sporočil Plenković po današnjem sestanku.

Dogovor o začasnem dodatku se po njegovih besedah nanaša že za junijsko plačo, ki jo bodo izplačali v juliju. Najbolj se bo plača zvišala tistim z najnižjimi dohodki.

Skupno se bodo plače povečale za od 18 do 20 odstotkov. Sto evrov višjo plačo bo prejelo okoli 100.000 zaposlenih. Regres za vse zaposlene v javnem in državnem sektorju bo znašal 300 evrov.