Foto: EPA
Foto: EPA

V Längenfeldu v dolini Ötztal na Tirolskem se je dopoldne sprožil snežni plaz, ki je pod seboj pokopal smučarja. Na vzhodnem Tirolskem pa je plaz v soboto zasul snežni plug, pri čemer je umrl 59-letni voznik. Vozilo in voznika so po iskalni akciji odkrili v zgodnjih jutranjih urah. Voznika je med zasutjem vrglo iz vozila, pristal je deset metrov stran ob vozilu na plazu.

Medtem so danes iz snega na Tirolskem izvlekli tri mrtve smučarje, ki so jih plazovi pod seboj pokopali v soboto. Dva so našli v St. Antonu, enega pa v Kaunerbergu. Od petka je v snežnih plazovih na Tirolskem in Predarlskem umrlo osem ljudi.

V soboto so našli mrtve 17-letnega Novozelandca, 32-letnega kitajskega državljana in Nemca v srednjih letih. Vsi naj bi smučali zunaj urejenih smučarskih prog.

Novi plazovi v Švici

Tudi danes so poročali o številnih novih snežnih plazovih. V kraju Warth am Arlberg so rešili osebo, ki jo je zasul plaz. V krajih Schwendau in Hopfgarten pa so se smučarji sami rešili iz snežne gmote.

Po intenzivnem sneženju in vetru zaradi vremenskih razmer velja v Avstriji opozorilo četrte stopnje na petstopenjski lestvici. Kljub opozorilom pa so smučišča v zahodni Avstriji polna zaradi šolskih počitnic na Dunaju.

V Švici sta v jugovzhodnem kantonu Graubuenden pod plazom umrla 56-letna ženska in 52-letni moški, medtem ko se je tretja oseba v skupini rešila.

Plazovi so pogosti v obeh državah. Samo v soboto so na Tirolskem našteli 30 plazov – v 11 so bili udeleženi ljudje.