A k pouku so prišli le približno trije odstotki učencev od prvega do četrtega razreda. Plenković je na četrtkovi seji vlade povedal, da se je epidemiološka slika na Hrvaškem izboljšala od takrat, ko so znova odprli šole za učence prvih štirih razredov osnovne šole. Povedal je, da nova priporočila epidemiologov dovoljujejo večje število učencev v razredih.

Hrvaški premier Andrej Plenković si želi, da bi učenci nižjih razredov šolsko leto zaključili v šolah. Foto: EPA
Hrvaški premier Andrej Plenković si želi, da bi učenci nižjih razredov šolsko leto zaključili v šolah. Foto: EPA

Epidemiologi: Delo v šolah varno za učitelje in učence
Hrvaški premier je vse ustanovitelje izobraževalnih ustanov pozval, da v dogovoru z ministrstvom za znanost in izobraževanje pojasnijo nove okoliščine učiteljem in staršem, da bi učenci izkoristili še nekaj tednov do konca šolskega leta za pouk v šolah. Hrvaški epidemiologi so ocenili, da je delo v predšolskih in šolskih ustanovah glede na stanje epidemije na Hrvaškem varno tako za učitelje in otroke kot na njihovih domovih. Pod pogojem seveda, da spoštujejo epidemiološke ukrepe, ki so jih dodatno omilili.

V učilnicah je lahko od 15 do 20 učencev
Med drugim so priporočili, da je v učilnicah od 15 do 20 učencev namesto dosedanjih največ devet. Zmanjšali so tudi priporočeno razdaljo med klopmi z dveh metrov na 1,5 metra. Na ta način so dejansko omogočili, da bi se v šole vrnili celotni razredi.

Staršem ni treba več podpisati izjave o prevzemanju odgovornosti
Staršem pred napotitvijo otrok v šolo ne bo več treba podpisati izjave, da prevzemajo epidemiološko odgovornost za otroke. Učenci bodo lahko samostojno hodili v šolo brez spremstva staršev, svojcev ali skrbnikov, kar je bilo do zdaj obvezno. Dovolili so tudi organiziran prevoz šolskih otrok in uporabo šolskih jedilnic.

Ali je smiselno hoditi v šolo tri tedne pred njenim koncem?
Ravnatelji šol v Zagrebu so napovedali, da bodo opravili anketo, v kateri bodo vprašali starše, ali nameravajo poslati otroke v šolo pod novimi pogoji. Na podlagi rezultatov se bodo za prihodnji ponedeljek pripravili na pouk v spremenjenih razmerah. Nekateri starši se že sprašujejo, zakaj bi se otroci vrnili v šolo tri tedne pred koncem šolskega leta, medtem ko se nadaljuje tudi pouk na daljavo. Opozarjajo tudi, da ministrstvo za znanost in izobraževanje znova ni jasno povedalo, ali je pouk v šolah obvezen ali ne.