Hrvaško mejo varuje 6700 policistov. Foto: Reuters
Hrvaško mejo varuje 6700 policistov. Foto: Reuters

"Hrvaška ima na meji več kot 6000 policistov in varuje svojo mejo. Na meji z BiH-om nima in tudi ne bo imela žične ograje, ker na drugi strani živijo tako Hrvati kot državljani BiH-a," je danes v Pazinu izjavil Plenković.

Po njegovem morata Srbija in BiH uskladiti vizumski režim z vizumsko politiko Evropske unije, vprašanje nezakonitih migracij pa je treba reševati predvsem na mejah Grčije in Bolgarije s Turčijo.

Parlamentarna stranka Hrvaški suverenisti je prejšnji četrtek zahtevala, da Hrvaška na mejo z BiH-om in Srbijo pošlje vojsko in začne postavljati žično ograjo, ker da vprašanja nezakonitih migracij ne bodo rešili brez korenitih ukrepov.

Poziv so objavili dan po tem, ko so hrvaški policisti zavrnili skupino prebežnikov v Karlovški županiji na meji z BiH-om, nato pa slišali streljanje, kar so tudi prijavili.

S karlovške policijske uprave so po incidentu sporočili, da v zadnjem času opažajo določeno nervozo med tihotapci in prebežniki na drugi strani meje, saj med njimi lahko izbruhnejo konflikti, če ne morejo čez mejo.

Število prebežnikov na Hrvaškem, ki je od 1. januarja članica schengenskega območja, se je letos povečalo za 170 odstotkov. Največ jih je prav v Karlovški županiji, kjer vstopajo v državo iz BiH-a. Tu so v prvih osmih mesecih kazensko ovadili že 284 tihotapcev prebežnikov.

Najdaljšo mejo ima Hrvaška z BiH-om, od koder po t. i. zahodnobalkanski poti pride največ prebežnikov.

Plenković nasprotuje ograji na meji

Poljska uvaja nadzor na meji s Slovaško

Poljska vlada bo zaradi vse močnejšega migracijskega vala uvedla nadzor na meji s Slovaško, je danes sporočil premier Mateusz Morawiecki. Kot je dejal, bodo na poljsko-slovaški meji uvedli nadzor vozil, da bi prebežnikom preprečili prečkanje Poljske na poti v Nemčijo.

Poljski premier je sporočil, da je notranjemu ministru naročil, naj na poljsko-slovaški meji uvede mejni nadzor, ki bo vključeval minibuse, kombije, osebna vozila in avtobuse, za katere obstaja sum, da prevažajo prebežnike. Kot je dejal na predvolilnem shodu v Krasniku na vzhodu Poljske, se je vlada za to odločila, "da nam nihče ne more očitati, da je tam meja prepustna".

Opozoril je, da prebežniki nezakonito vstopajo na Poljsko po t. i. balkanski poti prek Madžarske in Slovaške, ki sta tako kot Poljska del schengenskega območja.

Tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Mueller je že pred tem zaradi okrepljenega migrantskega pritiska napovedal možnost okrepitve mejnega nadzora na meji s Slovaško. Kot je dejal, sta Poljska in Slovaška tranzitni državi, cilj prebežnikov pa je Nemčija.

Na Poljskem bodo 15. oktobra potekale parlamentarne volitve, vladajoča stranka Zakon in pravičnost pa je svojo volilno kampanjo utemeljila na boju proti nezakonitim migracijam.

Zaradi povečanega števila prebežnikov je nedavno tudi nemška notranja ministrica Nancy Faeser napovedala vzpostavitev začasnega nadzora na meji s Poljsko in Češko. Berlin preučuje tudi druge ukrepe, ki bi preprečili tihotapljenje in trgovino z ljudmi. Strožji nadzor je v soboto podprl tudi nemški kancler Olaf Scholz.