Objava intervjuja z večkratnim posiljevalcem je dvignila na noge številne organizacije. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO
Objava intervjuja z večkratnim posiljevalcem je dvignila na noge številne organizacije. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO

Novinarki sta 27. septembra z njim opravili intervju, ki je bil prejšnji teden objavljen na televizijskem kanalu Informerja in v časniku.

Milošević je v nedeljo pred sodnikom zanikal obtožbe. Tožilstvo bo o morebitni vložitvi obtožnice zdaj odločilo po zaslišanjih oškodovank in morebitnih prič ter psihološki oceni osumljenca.

Večkrat je bil že obsojen zaradi posilstev. Nazadnje je pred tedni prišel iz zapora po 15 letih. Potem ko so srbski tabloidi začeli poročati o tem, kje živi, in opozarjati ženske pred njim, je Informer pretekli teden objavil še pogovor z njim na svojem televizijskem kanalu in v časniku.

Objava pogovora je naletela na ostre obsodbe. Kot je dejala Sanja Pavlović iz Avtonomnega ženskega centra, je pogovor s posiljevalcem ponižal ne le vse ženske, ki so neposredno doživele spolno nasilje intervjuvanca, ampak tudi vse druge, ki se trudijo, da bi se ženske lahko varno sprehajale po ulicah.

Podpredsednica vlade in predsednica koordinacijskega telesa za enakopravnost spolov Zorana Mihajlović je poudarila, da mediji ne bi smeli namenjati prostora serijskim posiljevalcem in nasilnežem.

Dan po objavi pogovora je pred uredništvom tabloida potekal množičen protest, na katerem so zahtevali umik pogovora.

Šele nato je Informer, ki je pogovor objavil ob pompozni napovedi "mega ekskluzivnega intervjuja", proti posiljevalcu vložil kazensko prijavo, povod zanjo pa so bile Miloševićeve grožnje novinarkama, ki sta se pogovarjali z njim, da ju bo posilil. Vendar pa pogovora nista prekinili, poroča srbski portal regionalne televizije N1.

Aktivistke organizacije Ženska solidarnost, ki je organizirala proteste pred uredništvom Informerja, ob umiku intervjuja zahtevajo tudi uresničevanje etičnega kodeksa in to, da mediji, ki kršijo etični kodeks, ne morejo biti financirani iz državnega proračuna. Odkar so organizirale proteste, so aktivistke vsakodnevno izpostavljene grožnjam. Sporočile so, da se ne bodo pustile ustrahovati in da so boj šele začele.

Informer, ki je naklonjen srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću, ta je tudi osebni prijatelj lastnika in glavnega urednika tabloida Dragana J. Vučićevića, je namreč že večkrat prejel proračunska sredstva.