Avstrijski notranji minister Gerhard Karner. Foto: EPA
Avstrijski notranji minister Gerhard Karner. Foto: EPA

Češka je v torek zaradi povečanja števila nezakonitih vstopov v državo sporočila, da se je odločila začasno uvesti nadzor na meji s Slovaško. Po navedbah češke policije bodo nadzor na vseh 27 nekdanjih mejnih prehodih s sosednjo državo začeli izvajati v noči na četrtek, ukrep pa bo veljal najmanj deset dni.

Kot je za avstrijski radio Ö1 davi povedal avstrijski notranji minister Gerhard Karner, bo zaradi odločitve Češke tudi Avstrija uvedla nadzor na meji.

Sorodna novica Češka zaradi nezakonitih prebežnikov znova uvaja nadzor na meji s Slovaško

Minister je pri tem spomnil na že obstoječe ukrepe na meji z Madžarsko in Slovenijo. "Na mejah z Madžarsko in Slovenijo smo že sprejeli obsežne ukrepe. Zdaj bo policija preverjala tudi mejo s Slovaško. Moramo biti hitrejši od tihotapcev ljudi. Poudarek ostaja na boju proti organiziranemu kriminalu s tihotapci ljudi," je še dejal.

Avstrija že sedem let nadzira prehoda z Madžarsko in Slovenijo

Avstrija je v okviru migracijske krize od sredine septembra 2015 ponovno uvedla nadzor na mejah z Madžarsko in Slovenijo, ki ga je nato večkrat podaljšala. Avstrija se je pri tem za obdobje od 16. maja 2016 do 10. novembra 2017 oprla na štiri zaporedna priporočila Sveta EU-ja. Za obdobje od 11. novembra 2017 pa je na lastno pobudo ponovno uvedla nadzor na svojih mejah za več zaporednih šestmesečnih obdobij.

O vprašanju nadzora na notranjih mejah je na pobudo deželnega upravnega sodišča avstrijske Štajerske presojalo tudi Sodišče EU-ja, ki je aprila sporočilo, da lahko države članica ob resni grožnji za svoj javni red ali svojo notranjo varnost ponovno uvede nadzor na svojih mejah z drugimi državami članicami, vendar pri tem nadzoru ne sme prekoračiti najdaljšega celotnega trajanja šestih mesecev.