Prebežniki preliv pogosto prečkajo v gumijastih čolnih. Foto: Reuters
Prebežniki preliv pogosto prečkajo v gumijastih čolnih. Foto: Reuters

"Francoski predsednik Emmanuel Macron in britanski premier Boris Johnson sta bila jasna – tragična izguba življenj je močen opomin. Ključno je, da ustavimo te smrtonosne prehode in zlomimo poslovni model kriminalnih združb," je dejal tiskovni predstavnik britanske vlade.

Britanski minister za priseljevanje Kevin Foster je dodal, da so pripravljeni ponuditi vso pomoč in sredstva francoskim oblastem. "Jasno povemo – to ni težava, ki jo mora rešiti samo Francija, saj moramo ukrepati skupaj tako s Parizom kot z drugimi evropskimi partnerji. Razbiti moramo poslovni model tihotapcev," je dejal Foster.

Francija s prstom kaže na druge države

Macron je dejal, da Francija ne bo dovolila, da Rokavski preliv postane pokopališče. Obljubil je, da bo "storjeno vse, da se najdejo in obsodijo odgovorni" za brodolom ob obali Calaisa, ki ga je francoski premier Jean Castex označil za "tragedijo".

Francoski notranji minister Gerald Darmanin pa je opozoril, da bi morali Združeno kraljestvo, Belgija in Nemčija bolj pomagati Franciji v boju proti nezakonitim prebežnikom in tihotapljenju ljudi. Dodal je, da prebežnike "pogosto privabi britanski trg delovne sile".

Medtem je Združeno kraljestvo zahtevalo tudi "usklajena mednarodna prizadevanja" po vsej Evropi za preprečevanje tihotapljenja ljudi. "Gre za zapleteno vprašanje, ki ga ni mogoče preprosto rešiti. To pomeni velikanski napor, ki ne bo mogoč brez tesnega sodelovanja med vsemi mednarodnimi partnerji in agencijami," je v britanskem parlamentu dejala britanska notranja ministrica Priti Patel.

Notranja ministrica tudi ni želela izključiti možnosti vračanja čolnov s prebežniki nazaj čez Rokavski preliv. Dejala je, da bo novi zakon o priseljevanju sicer pomagal pri reševanju krize, a da Združeno kraljestvo krize ne zmore rešiti samo.

Priti Patel je poslancem in poslankam še povedala, da je v telefonskem pogovoru s francoskim kolegom Darmaninom ponovila ponudbo za napotitev britanskih policistov v Francijo.

Čez preliv letos že 22.000 prebežnikov

V brodolomu v Rokavskem prelivu je v sredo umrlo 27 ljudi, ki so skušali priti iz Francije v Združeno kraljestvo. Pred tem je francosko notranje ministrstvo sporočilo, da je bilo žrtev 31. To je najbolj smrtonosna nesreča na tej poti. Med umrlimi je pet žensk in deklica. Kot je dodal Darmanin, so zaradi tihotapljenja ljudi čez Rokavski preliv aretirali štiri osumljence.

Južna obala Anglije se že nekaj mesecev spopada z rekordnimi prihodi prebežnikov, ki prečkajo Rokavski preliv. Po navedbah britanskih oblasti je letos v prvih desetih mesecih Rokavski preliv prečkalo približno 22.000 prebežnikov.

Johnson in Macron govorila o nesreči prebežnikov