Zelenski se v Harkovu podpisuje na ukrajinsko zastavo. Foto: EPA
Zelenski se v Harkovu podpisuje na ukrajinsko zastavo. Foto: EPA

"Vsakemu od vas se želim zahvaliti za vaše služenje. Tvegate svoje življenje za vse nas in našo državo," je predsednik Zelenski dejal vojakom v enotah, ki so okoli 15 kilometrov oddaljene od frontne črte.

Reuters poroča, da je po obisku Zelenskega v drugem največjem ukrajinskem mestu odjeknilo več eksplozij.

Med poročilom vojaškega vodstva o operativnih razmerah na fronti je Zelenski z guvernerjem Olegom Sinjehubovom govoril tudi o škodi na civilnih objektih v pokrajini Harkov. Uničenih je bilo več kot 2000 hiš.

Rusija sicer v pokrajini Harkov nadzoruje slabo tretjino ozemlja. Sinjehubov je še dodal, da je Ukrajina s protiofenzivo aprila in maja uspešno osvobodila pet odstotkov ozemlja v regiji.

V drugem največjem ukrajinskem mestu Harkov so sicer potekali eni najhujših spopadov in obstreljevanj med rusko invazijo v Ukrajini, poroča BBC. V zadnjih dneh so ruske sile po nekaj tednih zatišja znova večkrat obstreljevale mesto, pa navaja Reuters.

Erdogan bo govoril z Zelenskim in Putinom

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je napovedal, da se bo v ponedeljek po telefonu pogovarjal s predsednikoma Rusije in Ukrajine, Vladimirjem Putinom in Volodimirjem Zelenskim. Tema naj bi bila vojna med državama, pa tudi vključevanje Finske in Švedske v Nato, čemur je Turčija po poročanju BBC-ja znova izrazila nasprotovanje.

Ukrajina: Ruska vojska izgubila več kot 30.000 vojakov

Ukrajinska vojska je sporočila, da je ruska vojska od začetka invazije v Ukrajini izgubila že 30.150 vojakov. Poleg tega naj bi ukrajinska vojska od začetka invazije uničila več kot 1300 tankov, kar predstavlja 30 odstotkov vseh sodobnih tankov ruske vojske, povzema italijanska tiskovna agencija Ansa.

Del uničenega ruskega tanka na vzhodu Ukrajine. Ukrajinska vojska sporoča, da so jih uničili že več kot 1300. Foto: EPA
Del uničenega ruskega tanka na vzhodu Ukrajine. Ukrajinska vojska sporoča, da so jih uničili že več kot 1300. Foto: EPA

Zaradi hudih izgub na bojišču je bila po navedbah svetovalca ukrajinskega notranjega ministra ruska vojska prisiljena uporabiti več kot 50 let stare tanke T-62. Ruske sile naj bi poleg tankov izgubile že več kot 3000 oklepnikov, okoli 200 letal in skoraj 200 helikopterjev, je v jutranjem poročilu sporočila ukrajinska vojska.

Po podatkih ruskega obrambnega ministrstva pa so visoke tudi izgube ukrajinske vojske. Ruske sile naj bi od začetka "posebne vojaške operacije", kot invazijo v Ukrajini označuje Moskva, uničile več kot 3300 ukrajinskih oklepnikov in tankov ter okoli 180 bojnih letal, poroča ruska tiskovna agencija TASS. Navedb sicer ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Satelitski posnetek poškodovanega mesta Popasna na vzhodu Ukrajine. Foto: EPA
Satelitski posnetek poškodovanega mesta Popasna na vzhodu Ukrajine. Foto: EPA

Ruske sile počasi, a vse bolj napredujejo na vzhodu Ukrajine

Počasno, a zanesljivo napredovanje ruskih sil na vzhodu Ukrajine v regiji Donbas v zadnjih dneh nakazuje, da prihaja v vojni, ki traja že 95 dni, do preobrata, poroča Reuters. Ruska vojska sporoča, da je zasedla mesto Liman, okrepila je napade na Severodoneck.

Ruske sile so vse bližje temu, da bodo popolnoma zasedle regijo Lugansk, ki skupaj z regijo Doneck sestavlja Donbas (Doneški bazen), kar je po poročanju Reutersa eden od skromnejših ciljev Rusije v Ukrajini, potem ko je zaradi ukrajinskega odpora opustila napad na glavno mesto Kijev.

Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar sicer trdi, da boji za Liman še potekajo.

Severodoneck leži 60 kilometrov vzhodno od Limana in je največje mesto v Donbasu, ki je še v ukrajinskih rokah. Mesto je tarča močnega ruskega topniškega obstreljevanja.

Ruski topovi napadajo tudi cesto med Lisičanskom in Bakmutom, ki jo morajo ruske sile zasesti, da obkolijo ukrajinske sile. Mesto Lisičansk naj bi bilo precej poškodovano.

Guverner Luganska Sergij Gajdaj v petek dejal, da so ruske sile skoraj že vstopile v Severodoneck in da se bodo ukrajinske sile morda morale umakniti iz mesta, da bi se izognile zajetju. Ni še jasno, ali so ta umik v soboto že začele.

Gajdaj je še dejal, da je okoli 90 odstotkov Severodonecka poškodovanega, v zadnjem obstreljevanju naj bi bilo uničenih 14 stolpnic.

Trupla ruskih vojakov ostala na bojiščih
Ukrajinski vojaki med počitkom ob mestu Bakmut. Foto: EPA
Ukrajinski vojaki med počitkom ob mestu Bakmut. Foto: EPA

Kijev poziva ZDA, naj dobavijo rakete dolgega dosega

Medtem je svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in mirovni pogajalec Mihajlo Podoljak ponovil poziv ZDA, naj jim pošljejo ameriške raketne sisteme za izstreljevanje raket dolgega dosega. Ameriške oblasti o tem razmišljajo, odločitev naj bi sprejele v prihodnjih dneh.

"Težko se je boriti, ko te napadajo z oddaljenosti 70 kilometrov in nimaš s čim streljati nazaj ... Potrebujemo učinkovito orožje," je sporočil Podoljak.

Zelenski je izrazil upanje, da bodo zavezniki dostavili potrebno orožje, "dobre novice" pa da pričakuje prihodnji teden.

Zasedba Donbasa bi bil pomemben uspeh za Rusijo

Britansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da če Rusiji uspe zasesti omenjena območja na vzhodu Ukrajine, bi to Moskva razumela kot "občuten politični dosežek", s katerim bi lahko pred domačo javnostjo upravičila napad na Ukrajino.

Zelenski pa je dejal, da verjame, da bi Rusija privolila v pogovore, če bi Ukrajina spet osvojila vse ozemlje, ki ga je izgubila od začetka napadov 24. februarja.

Ob tem pa je ukrajinski predsednik izključil možnost, da bi Ukrajina s silo spet pridobila vsa ozemlja, ki jih je izgubila od leta 2014, kar vključuje polotok Krim, ki si ga Rusija tistega leta priključila.

"Ne verjamem, da lahko obnovimo vse naše ozemlje z vojaškimi sredstvi. Če bi se odločili za to pot, bi izgubili več sto tisoč ljudi," je dejal.

Turško brezpilotno letalo Bayraktar TB2. Foto: EPA
Turško brezpilotno letalo Bayraktar TB2. Foto: EPA

Litovci zbirajo sredstva za nakup brezpilotnega letala

Iz Litve poročajo o nabiranju sredstev za nakup naprednega brezpilotnega letala turške izdelave Bayraktar za Ukrajino. V treh dneh so ljudje večinoma z majhnimi zneski nabrali že okoli tri milijone evrov, potrebnih jih je pet, poroča litovska spletna televizija Laisves TV, ki je sprožila akcijo.

"Nihče od nas ni mislil, da bomo kupovali orožje, preden se je začela ta vojna. A to je zdaj normalno. Nekaj je treba storiti za to, da bo svet boljši," je dejala 32-letna Agne Belickaite, ki je prispevala 100 evrov, poroča portal Euronews.

Omenjeno brezpilotno letalo se je izkazalo za učinkovito tudi v Siriji in Libiji, nakup pa načrtuje tudi litovsko obrambno ministrstvo. Ukrajina je od turškega podjetja Baykar kupila več kot 35 omenjenih letal.

Ruska vojska nadaljuje ofenzivo v vzhodnem delu Ukrajine