Foto: EPA
Foto: EPA

Po navedbah omenjene skupine je bilo največ prijetih v Sankt Peterburgu in Moskvi, kjer je bila podpora Navalnemu tradicionalno močna. Samo v Sankt Peterburgu je bilo v soboto pridržanih več kot 200 ljudi.

To je bil največji val aretacij ob političnih dogodkih v Rusiji od septembra 2022, ko je bilo več kot 1300 aretiranih na protestih proti "delni mobilizaciji" rezervistov za vojaško operacijo v Ukrajini.

Sorodna novica Smrt Navalnega jasno sporočilo vsem, ki dvignejo glas proti Putinu in njegovi politiki

47-letni nekdanji odvetnik je omedlel in umrl v petek po sprehodu v arktični kazenski koloniji, kjer je prestajal tri desetletja kazni, so sporočili iz zaporniške službe. Ruski mediji so o njegovi smrti poročali le skopo, prav tako niso poročali o stotinah ljudi, ki so polagali rože v njegov spomin.

Materi umrlega politika so v soboto povedali, da je njen sin umrl zaradi "sindroma nenadne smrti" in da njegovega trupla ne bodo predali družini, dokler preiskava ne bo zaključena, je sporočila njegova ekipa.

Dopisnica RTV Slovenija iz Rusije Vlasta Jeseničnik je poročala, da je tiskovna predstavnica Navalnega dejala, da so "predstavniki zapora, v katerem je bil Aleksej, njegovi mami in odvetniku lagali, da je njegovo truplo tam". "Sanja se nam ne, kje je, kaj se z njim dogaja in kdaj ga bodo izročili družini." Opozicijska Nova Gazeta Evropa je poročala, da naj bi bilo truplo v bolnišnici v Salehardu, pojavljajo pa se ugibanja, da bi lahko truplo Navalnega svojcem vrnili šele čez mesec dni, ko bodo v Rusiji predsedniške volitve. Navalni je iz zapora večkrat pozval rojake, naj volijo za kogar koli drugega razen za Putina.

Žena od Navalnega se je možu danes poklonila z objavo na družbenih omrežjih, kjer je objavila njuno skupno fotografijo, ob njej pa pripisala "ljubim te".

Prijetja v več mestih

Posnetek, ki ga je Reuters posnel v soboto v Sankt Peterburgu, prikazuje več deset ljudi, ki se zbirajo ob spomeniku žrtvam represije. Protestniki so polagali cvetje in sveče, nekateri so peli hvalnice, drugi pa so se objemali in točili solze. "Zelo mi je bilo žal zanj in za našo državo," je dejala 83-letna ženska, ki se je udeležila bedenja in ni želela izdati svojega imena. Reutersov poročevalec na prizorišču je povedal, da je bilo kmalu po koncu petja aretiranih okoli 30 ljudi.

Kazenska kolonija IK-3 v Karpu, kjer je umrl Navalni. Foto: EPA
Kazenska kolonija IK-3 v Karpu, kjer je umrl Navalni. Foto: EPA

Posnetek, ki ga je Reuters posnel v Moskvi, je pokazal, kako organi pregona ljudi potiskajo na tla v snegu, blizu mesta, kjer so žalujoči pustili rože in sporočila v podporo mrtvemu vodji opozicije. "Na posamezni policijski upravi je lahko več pridržanih, kot jih je na objavljenih seznamih," pravijo na OVD-Infu. "Objavljamo samo imena tistih ljudi, o katerih imamo zanesljive podatke in katerih imena lahko objavimo."

Brazilski predsednik poziva k temeljiti preiskavi

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je medtem danes na vrhu Afriške unije v Adis Abebi pozval, da je treba smrt Navalnega pred kakšnimi koli obtožbami najprej temeljito preiskati. Njegove pripombe so bile v ostrem nasprotju z ostrimi in hitrimi kritikami zahodnih voditeljev na račun Rusije zaradi smrti opozicijskega voditelja. Številni zahodni politiki so odgovornost za smrt pripisali ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, kar v Kremlju ostro zavračajo.

"Človek je umrl v zaporu, ne vem, ali je bil bolan ali je imel kakšne težave," je dejal Lula. "Obtožiti pomeni banalizirati. Upam, da bo mrliški oglednik pojasnil, zakaj je posameznik umrl, to je vse."

Po smrti Navalnega prijeli 400 njegovih podpornikov