Schallenberg je pred prevzemom vodenja vlade zasedal položaj zunanjega ministra. Foto: Reuters
Schallenberg je pred prevzemom vodenja vlade zasedal položaj zunanjega ministra. Foto: Reuters

Schallenberg je napovedal, da bo odstopil, potem ko se bodo v vladajoči ljudski stranki (ÖVP) dogovorili o novem vodji po umiku Kurza iz političnega življenja.

"Ni moj namen in tudi ni bil nikoli moj cilj, da bi prevzel vodenje ljudske stranke. Trdno sem prepričan, da morata biti oba položaja - premierski in predsednik stranke - v po glasovih najmočnejši avstrijski stranki čim prej združena v eni osebi," je svojo odločitev o odstopu utemeljil Schallenberg. Pri tem ni pojasnil, ali želi ponovno prevzeti vodenje zunanjega ministrstva.

Schallenberg je kancler postal 11. oktobra, potem ko je prvak ljudske stranke Kurz odstopil s položaja po korupcijskem škandalu in preiskavi. V okviru škandala Kurza preiskujejo zaradi očitkov poneverbe in krivega pričanja. Gre predvsem za njegovo vlogo pri domnevnem kupovanju pristranskega medijskega poročanja in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem.

Kogler zadovoljen z izbiro Nehammerja

35-letni Kurz, ki je pred kratkim postal prvič oče, je danes sporočil, da se po desetih letih umika iz politike in da bo zdaj čas namenil družini. Po odstopu s čela vlade se je Kurz vrnil v poslanske klopi, kjer je prevzel vodenje poslanske skupine ÖVP-ja. Zdaj pa se je umaknil tudi s teh položajev.

Avstrijski mediji poročajo, da je velika verjetnost, da bo vodenje avstrijske vlade že v petek prevzel dosedanji notranji minister Karl Nehammer, ki tako kot oba dosedanja avstrijska kanclerja prihaja iz ljudske stranke (ÖVP).

Podpredsednik koalicijskih Zelenih, podkancler Werner Kogler je že menil, da Nehammer predstavlja "odlično osnovo" za nadaljevanje dela koalicijske vlade med ÖVP-jem in Zelenimi.

Sorodna novica Nekdanji kancler Kurz se popolnoma umika iz politike