Prizorišče nedavnega streljanja v Stockholmu. Foto: EPA
Prizorišče nedavnega streljanja v Stockholmu. Foto: EPA

V Stockholmu sta bila v sredo v ločenih streljanjih ubita dva človeka, mlajša ženska pa je v četrtek zjutraj umrla, ko je v Uppsali v hiši eksplodirala bomba.

"To je težko obdobje za Švedsko. 25-letna ženska je šla na popolnoma običajen večer spat, ni pa se več zbudila," je v televizijskem nagovoru dejal Kristersson. "Polovili bomo tolpe in jih premagali," je obljubil.

Policija ocenjuje, da je na Švedskem v tolpe neposredno vpletenih ali z njimi povezanih okoli 30.000 ljudi.

Kriminalne tolpe, ki se med drugim ukvarjajo s trgovino z orožjem in mamili, so na Švedskem dejavne že leta, v zadnjem času pa so vse bolj nasilne. Večstanovanjske stavbe in hiše po vsej državi pogosto pretresajo eksplozije, streljanje na javnih mestih pa je v nekoč mirni državi postalo stalnica. Žrtve obračunov med tolpami so tudi naključni mimoidoči in ljudje, ki niso povezani s kriminalnimi združbami.

Premier je poudaril, da skrajno nasilje prizadeva vse več otrok in popolnoma nedolžnih ljudi. Priznal je, da Švedska še nikoli ni doživela česa podobnega, pa tudi nobena druga država v Evropi ne doživlja česa podobnega.

Premier za težave krivi prejšnje vlade. "Sem nas je pripeljala neodgovorna politika priseljevanja in neuspešna integracija," je ocenil vodja konservativcev. Dejal je še, da švedska zakonodaja ni bila zasnovana za obračune med tolpami. "Vendar to zdaj spreminjamo," je poudaril.

Kakšna bo vloga vojske?

Vrhovni poveljnik švedske vojske Micael Byden je za švedski časnik Dagens Nyheter povedal, da je pripravljen pomagati policiji.

Po poročanju BBC-ja sicer ni jasno, kako bi se lahko vojska vključila v boj proti tolpam. Glede na dosedanje pogovore bi lahko vojaki prevzeli nekatere policijske naloge, da bi se policisti lahko posvetili boju proti kriminalu.

Nekateri kritiki so predlagane ukrepe označili za površinske in trdijo, da obravnavajo simptome, ne pa vzrokov nasilja.

Kristersson obljubljal zatrtje nasilja

Kristersson je po lanskih volitvah s podporo skrajno desne stranke Švedski demokrati oblikoval desnosredinsko manjšinsko vlado, s čimer se je končala osemletna vladavina socialnih demokratov.

Njegova koalicija je zmago dosegla tudi z obljubami o zatrtju nasilja ter večjih pooblastilih za policijo in ostrejših kaznih za zločine s strelnim orožjem.

Na Švedskem vse večje nasilje tolp