Ljudje so se prestrašili, da ne bodo smeli več kaditi na svojih balkonih. Foto: EPA
Ljudje so se prestrašili, da ne bodo smeli več kaditi na svojih balkonih. Foto: EPA

V okviru novega zakona bodo morali kadilci plačati globo le, če bo ogorek povzročil požar, povzema nemška tiskovna agencija DPA.

V Rusiji bodo v imenu boja proti požarom kmalu prepovedani "viri toplote" na balkonih stanovanjskih zgradb in hotelov. Rusko ministrstvo za izredne razmere je pred kratkim sporočilo, da bo "odprt ogenj" na balkonih od 1. oktobra prepovedan z odlokom, ki ga je prejšnji teden podpisal premier Dmitrij Medvedjev.

Javnost je sprva ugibala, kaj uredba dejansko pomeni, nato pa je ministrstvo sporočilo, da velja tudi za kajenje na balkonih, kar je povzročilo val ogorčenja. Na ministrstvu so glede na poročanje ruske tiskovne agencije Interfax drugače interpretirali zakon in tako bo tudi v prihodnje dovoljeno kajenje na balkonih.

Ministrstvo je sicer opozorilo, da je 60 odstotkov požarov na balkonih v Rusiji posledica malomarnosti, povezane s kajenjem. Kršenje predpisov bo kaznovano s kaznijo do 3.000 rubljev (42 evrov), povzročitev požara zaradi prižgane cigarete pa bi lahko prinesla kazensko obtožbo.

Požari zaradi malomarnosti so v Rusiji pogosti. Spomladi lani je v požaru v trgovskem centru v Kemerovu v Sibiriji umrlo več kot 60 ljudi, med njimi številni otroci.

V Rusiji po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) kadi okoli 40 odstotkov prebivalcev.