Milorad Dodik je že napovedal, da se bo na jesenskih volitvah v BiH-u potegoval za predsedniški stolček v Republiki Srbski (RS). Foto: Reuters
Milorad Dodik je že napovedal, da se bo na jesenskih volitvah v BiH-u potegoval za predsedniški stolček v Republiki Srbski (RS). Foto: Reuters

Ob tem je v intervjuju za televizijo N1 dejal, da ne izključuje možnosti, da bi lahko Nemčija sledila ZDA in Združenemu kraljestvu in uvedla sankcije zoper tiste, za katere meni, da skušajo destabilizirati BiH. "V tem pogledu se nihče v regiji ne more počutiti varnega," je dejal, pri čemer pa ni navedel nobenega imena.

Vodja bosanskih Srbov Milorad Dodik je izzval največjo politično krizo v BiH-u po koncu vojne, potem ko je razveljavil vse ustavne reforme in vrnil državne pristojnosti dvema regijama, ki sta bili ustanovljeni v skladu z mirovnim dogovorom. Po uvedbi sankcij ZDA in Združenega kraljestva se je Dodik umaknil, pretekli mesec je dejal, da je zaradi vojne v Ukrajini in njenih posledic svoje secesionistične načrte za zdaj preložil.

Dodik Schmidta ne priznava za visokega predstavnika mednarodne skupnosti, rekoč, da njegovo imenovanje ni potrdil Varnostni svet ZN-a, v katerem sta skušali Kitajska in Rusija blokirati njegovo imenovanje. Pojavljajo se tudi bojazni, da bi Rusija lahko novembra vložila veto na podaljšanje mirovne misije EU-ja Eurofor. "Sporočilo mora biti jasno: navzočnost mednarodnih sil ostaja," je bil odločen Schmidt. Ob tem je dodal, da gre pričakovati, da bo Nemčija prižgala zeleno luč za odhod svojih sil v okviru Euforja, kar bi bilo prvič v desetih letih. Nemčija je to napovedala pretekli mesec, potem ko se je še povečala zaskrbljenost glede dogajanja v BiH, predvsem bojazni, da bi se lahko nestabilnost iz Ukrajine prenesla na Zahodni Balkan.

Dodik je ob napovedi predsedniške kandidature napovedal boj za okrepitev položaja RS znotraj BiH-a, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. "Mi moramo dati svojim ljudem zaverovanost v RS, močno in stabilno, za zdaj še vedno v okviru BiH," je dejal Dodik in s tem že napovedal nadaljevanje politike prevzemanja pristojnosti entitete od države ter krepitve odnosov z Rusijo in Kitajsko.