Foto: AP
Foto: AP

"Danes prihaja nova doba. Gre za odločilni trenutek za našo politiko in naše ljudi," je dejala pred novinarji po razglasitvi izidov v njenem volilnem okrožju voditeljica Sinn Feina Michelle O'Neill.

Med drugim je napovedala "zdravo razpravo" o tem, kako bi končali vladavino Združenega kraljestva. V Demokratični stranki unionistov (DUP) so že priznali poraz.

"Ponudila bom vodenje, ki bo vključujoče, ki bo spodbujalo različnost, zagotavljalo pravice in enakost vsem, ki so bili v preteklosti izključeni, diskriminirani ali spregledani," je dejala O'Neill.

Prvič po okoli sto letih je stranka Sinn Fein, ki se zavzema za združitev Severne Irske z Irsko, osvojila večino sedežev v regionalnem parlamentu. V novi sestavi parlamenta bo imela 27 poslancev, probritanska Demokratična stranka unionistov (DUP) pa je osvojila 25 sedežev, je razvidno iz rezultatov, ki so jih objavili pozno v soboto.

Prva naloga vlade: soočenje z draginjo v Združenem kraljestvu

Sorodna novica V terorističnem incidentu na Severnem Irskem ubita novinarka

"Kot vse kaže, bo stranka Sinn Fein izšla kot največja stranka," je za Sky News dejal vodja DUP-a Jeffrey Donaldson. A hkrati je zavrnil možnost, da bi se pridružili regionalni vladi v Belfastu, če britanska vlada pod vodstvom Borisa Johnsona ne bo spremenila severnoirskega protokola v sporazumu z EU-jem po brexitu.

V stranki pričakujejo, da bo Johnson izpolnil obljube in spremenil "mejo v Irskem morju", saj je Severna Irska v zameno za to, da lahko ohrani mehko mejo z Irsko, morala uvesti nadzor blaga, ki potuje v Združeno kraljestvo ali iz drugih delov Združenega kraljestva.

A v skladu z velikonočnim sporazumom iz leta 1998, ki je po treh desetletjih končal versko in politično nasilje na Severnem Irskem, si stranki delita oblast in regionalne vlade ni mogoče vzpostaviti samostojno. O'Neill bi tako lahko postala prva ministrica, a bi morala pri oblikovanju vlade sodelovati tudi stranka DUP. "Želim si vlado na Severnem Irskem, ampak mora sloneti na trdnih temeljih," je poudaril Donaldson.

Po drugi strani ga je O'Neill posredno že opozorila, da so ljudje spregovorili. "Naše delo je, da jim prisluhnemo. In pričakujem, da jim bodo drugi tudi," je dejala. Poudarila je, da bo prva naloga regionalne vlade predvsem spoprijemanje z draginjo v Združenem kraljestvu.

Michelle O'Neill na tiskovni konferenci po volitvah. Foto: Reuters
Michelle O'Neill na tiskovni konferenci po volitvah. Foto: Reuters

Tretja največja stranka meni, da je čas za spremembe

Dober izid na volitvah je dosegla tudi sredinska stranka Zavezništvo, v kateri menijo, da je čas, da se konča igra med največjima strankama okoli tega, kdo bo zasedel položaj predsednika ali podpredsednika vlade, ter posledična hromitev dela regionalne vlade. Število sedežev so več kot podvojili, v novem mandatu jih bodo imeli 17, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Razprava o združitvi z Irsko že poteka

Hkrati pa je dodala, da "že poteka zdrava razprava" o ponovni združitvi Irske, stoletje po tem, ko je bila Severna Irska vzpostavljena kot fevd protestantov pod britansko krono. "Imejmo zdravo razpravo o tem, kakšna bo naša prihodnost," je pozvala najverjetnejša prihodnja prva ministrica severnoirske regionalne vlade.

Že v ponedeljek naj bi se z O'Neill in Donaldsonom sešel sekretar za Severno Irsko v britanski vladi Brandon Lewis, obe stranki pa bosta imeli nato 24 tednov časa za oblikovanje vlade, ali pa bo treba volitve ponoviti.

Težave za Johnsona in njegovo konservativno vlado so sicer prinesle tudi četrtkove lokalne volitve v Angliji, Walesu in na Škotskem, kjer so konservativci doživeli močan poraz. Kaj bo sledilo, naj bi Johnson predstavil v torek v nagovoru v parlamentu, ki se ga bo po napovedih udeležila tudi kraljica Elizabeta II.