Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Zastoji nastajajo na predelu avtoceste A1 Zagreb–Split–Ploče. Med priključkoma Karlovac in Bosiljevo II so zastoji v obeh smereh. Pred krškim mostom je upočasnjen promet v smeri otoka, kjer je nastala dvokilometrska kolona.

Na avtocesti A7 Orehovica–Šmrika pa so zastoji od predora Burice proti Krku, kolona je dolga dva kilometra. Občasni zastoji so tudi v turističnih središčih.

O živahni turistični sezoni priča tudi podatek, da samo ta konec tedna v Splitu pričakujejo 49.000 potnikov, ki bodo prileteli z 205 letali na tamkajšnje letališče. Po morju bo s trajekti prispelo okoli 62.000 potnikov v 13.000 vozilih.

Podražitev nastanitve in hrane

Kot je poročala RTV-jeva dopisnica iz Zagreba Tanja Borčić Bernard za Radio Slovenija, pa so se ob začetku glavnega dela turistične sezone zvišale tudi cene, tako hrane kot turističnih namestitev. Ponudniki trdijo, da zato, ker se je izboljšala storitev.

Manj turistov in tudi malo manj prenočitev, kot jih je imela leta 2019, za Hrvaško ne pomeni tudi manj zaslužka. V prvih šestih mesecih so izdali za dobrih 20 odstotkov več računov kot v rekordnem turističnem letu pred pandemijo. K temu so verjetno pripomogle tudi višje cene.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

"Hrano smo podražili za od 20 do 30 odstotkov. Na primer kos tuna, ki je prej stal 18 evrov in pol, danes stane štiri evre več," pravi lastnica splitske restavracije Jelena Tabak in dodaja, da se nad višjimi cenami pritožujejo le nemški turisti. Poleg vse višjih stroškov Tabakova meni, da Hrvaška ni več poceni destinacija kot v preteklih letih, saj se je tudi ponudba izboljšala, in da se morajo turisti na to navaditi.

Podražile pa se niso le storitve, temveč tudi kazni za kršitve predpisov v pomorskem prometu. Splitska pomorska policija je samo v preteklem tednu zaznala več kot 30 kršitev glisiranja preblizu obale. Kazen za ta prekršek so na Hrvaškem zvišali s 130 na kar 400 evrov za vse, ki glisirajo bližje od 300 metrov do obale.

Hkrati pa hrvaški policisti opozarjajo tudi kopalce, da se pri plavanju ne smejo oddaljevati več kot 100 metrov od obale, je sklenila prispevek RTV-jeva dopisnica Tanja Borčić Bernard.