Priprave za vajo so potekale štiri leta. Foto: EPA
Priprave za vajo so potekale štiri leta. Foto: EPA

Vajo so zasnovali leta 2018, deloma kot odgovor na rusko priključitev polotoka Krim, čeprav ni uperjena proti nikomur, je pred vajo izjavil generalpodpolkovnik Ingo Gerhartz, poveljnik nemških zračnih sil. "Smo obrambno zavezništvo in vaja je kot taka tudi zasnovana," je še pojasnil.

Gre za največjo tovrstno vojaško vajo po ustanovitvi zavezništva leta 1949, osrednjo vlogo v njej pa bo imela Nemčija, ki bo tako gostiteljica kot logistično središče.

Lahko prihaja do zamud v civilnem prometu

Do 23. junija bo tako v šestih vojaških oporiščih nameščenih 250 letal, od tega več kot 220 bojnih. Samo ZDA bodo sodelovale s stotimi letali. Zaradi preletov letal bodo nekatera območja nad severno, vzhodno in južno Nemčijo vsak dan za nekaj ur zaprta tudi za civilni zračni promet, piše Deutsche Welle. Odpovedi poletov ne pričakujejo, niso pa izključene zamude.

Pristaši stranke Levica so v nedeljo v mestu Kyritz protestirali zaradi obsežne Natove vaje. Foto: EPA
Pristaši stranke Levica so v nedeljo v mestu Kyritz protestirali zaradi obsežne Natove vaje. Foto: EPA

Ameriška veleposlanica v Nemčiji Amy Gutmann je medtem dejala, da je namen vaje poslati jasno sporočilo številnim državam, tudi Rusiji. Michael Loh, direktor ameriške letalske nacionalne garde, pa je dodal, da bo vaja "dopolnila trenutno navzočnost ZDA v Evropi in zagotovila usposabljanje na višji ravni".

Usposabljanje na operativni in taktični ravni bo potekalo v Nemčiji, na Češkem, v Estoniji in Latviji. 25 sodelujočih držav namerava raziskati, kako bi se njihove zračne sile odzvale in sodelovale v primeru vojaške krize. V okviru vaje je načrtovanih tudi približno 2000 poletov.

Sodeluje 25 članic in partneric zavezništva

V vaji bo sodelovalo 25 držav: Belgija, Bolgarija, Danska, Nemčija, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Italija, Japonska, Hrvaška, Latvija, Litva, Nizozemska, Norveška, Poljska, Romunija, Slovenija, Švedska, Španija, Češka, Turčija, Madžarska, ZDA in Velika Britanija.

Slovenija pošilja osem specialistov za letalstvo

Slovenska vojska bo na vaji sodelovala med 19. in 23. junijem z osmimi specialisti s področja letalstva. Njihova naloga bo v okviru poveljstva za zračne operacije sodelovati pri načrtovanju letalskih operacij na vaji, je sporočilo obrambno ministrstvo.

Največja Natova letalska vaja