Letalsko vajo bo koordinirala Nemčija. Foto: EPA
Letalsko vajo bo koordinirala Nemčija. Foto: EPA

Vaja Air Defender 23 bo obrambne narave, njen namen pa bo poslati jasno sporočilo številnim državam, tudi Rusiji, je v sredo pojasnila ameriška veleposlanica v Nemčiji Amy Gutmann. "Res bi bila presenečena, če svetovni voditelji, vključno z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ne bi bili pozorni na vaje, ki kažejo na moč tega zavezništva," je še izjavila.

Generalpodpolkovnik Michael Loh, direktor ameriške letalske nacionalne garde, je medtem opozoril, da je Nato zdaj na prelomni točki. "Veliko se je spremenilo na strateškem prizorišču po vsem svetu, zlasti v Evropi. Ta vaja naj bi dopolnila trenutno prisotnost ZDA v Evropi in zagotovila usposabljanje na višji ravni," je dodal.

Vaja je bila zasnovana leta 2018, deloma kot odgovor na rusko priključitev polotoka Krim, čeprav ni uperjena proti nikomur, je povedal generalpodpolkovnik Ingo Gerhartz, poveljnik nemških zračnih sil. "Smo obrambno zavezništvo in vaja je kot taka tudi zasnovana," je poudaril.

V načrtu 2000 poletov

V okviru vaje je načrtovanih približno 2000 poletov. "Ob tem pa je bilo storjeno vse, kar je v njihovi moči, da bi preprečili morebitne zamude in odpovedi poletov v Nemčiji," je dodal Gerhartz.

Usposabljanje na operativni in taktični ravni bo potekalo v Nemčiji, na Češkem, v Estoniji in Latviji. 25 sodelujočih držav namerava raziskati, kako bi se njihove zračne sile odzvale in sodelovale v primeru vojaške krize.

V vaji bo sodelovalo 25 držav: Belgija, Bolgarija, Danska, Nemčija, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Italija, Japonska, Hrvaška, Latvija, Litva, Nizozemska, Norveška, Poljska, Romunija, Švedska, Španija, Češka, Turčija, Madžarska, ZDA in Velika Britanija, pa tudi Slovenija.

Slovenska vojska bo na vaji sodelovala med 19. in 23. junijem z devetimi strokovnjaki s področja letalstva, so potrdili za STA.