Protestniki sporočajo, da je to "zadnji poskus za preživetje". Organizatorji trdijo, da protesti potekajo v več kot 80 mestih v 33 državah po svetu, in sporočajo, da se bodo protesti nadaljevali še ves teden.

Policija zaslišuje aktivistko pred razbitimi vrati Shella. Foto: Reuters

Cilj: Ustaviti London za dva tedna
Njihov načrt je, da "London ustavijo za dva tedna", od britanske vlade pa zahtevajo, naj sprejme nujne ukrepe za spopadanje s podnebnimi spremembami.

Podnebni protesti ohromili London

Na sedežu Shella za 6.000 funtov škode
Aktivisti so na sedežu naftne družbe Shell povzročili za približno 6.000 funtov škode, s čimer so želeli doseči, da primer (in njih same) obravnava sodišče, tako da bi dobili dodatno medijsko pozornost. Policija je aretirala tri moške, ki so osumljeni, da so razbili stekla na vhodnih vratih sedeža Shella.

Kritiki skupini očitajo, da povzročajo nepotreben cirkus in jemljejo čas že tako preobremenjenim policistom. Foto: Reuters

Podnebne spremembe največja grožnja svetu
Eden izmed protestnikov Chay Harwood je za BBC dejal: "Trenutno živimo v zelo bolni družbi. Veliko je družbenih tem in bolezni, ki potrebujejo zdravljenje, a trenutno so največje grožnje podnebne spremembe."

Eden izmed protestnikov leži na Marble Archu. Foto: Reuters

Policija: Pri potovanju v London potreben dodaten čas
Protestniki so v ponedeljek blokirali Marble Arch, Picadilly Circus in Parliament Square v središču mesta. Organizatorji so nekatere protestnike prepričali, da so v noči z nedelje na ponedeljek taborili v Hyde Parku, a za to niso imeli dovoljenja. Policija sporoča, da je zaradi blokad treba pri poti v London računati na daljši čas potovanja.