Umrl patriarh Irinej

Sožalje je že izrazil srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Sorodna novica Poglavar Srbske pravoslavne cerkve patriarh Irinej okužen z novim koronavirusom

"Počaščen sem, da sem vas poznal. Takšni, kot ste vi, nikoli ne odidejo," je zapisal na Instagramu ob objavi črno-bele fotografije patriarha.

Okužbo potrdili, ko še ni kazal znakov bolezni

Devetdesetletnega Irineja so v bolnišnico sprejeli 4. novembra, ko so potrdili, da je okužen z novim koronavirusom. Šlo je za redno testiranje, saj tedaj patriarh še ni kazal nobenih očitnih znakov bolezni covid-19.

Pred tem se je v Črni gori udeležil pogreba metropolita Srbske pravoslavne cerkve v Črni gori Amfilohija. Pogreb, kjer se je zbralo več tisoč ljudi, sicer velja za enega od žarišč okužbe.

Zore izrazil sožalje

Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore je predstavnikom srbske pravoslavne cerkve izrekel sožalje ob smrti patriarha Irineja. Zore je v sožalnem pismu izpostavil, da je imel Irinej spoštljiv odnos, da je bil podpornik dialoga med kristjani ter si je vedno prizadeval za spoštljive odnose s katoličani. Bil je prijatelj Slovencev, ki je gradil odprt dialog sprejemanja in mostove med slovenskim in srbskim narodom, je dodal.

Ko se je njegovo stanje poslabšalo, so ga sprejeli v vojaško bolnišnico v Beogradu, kjer je tudi umrl. Cerkveni krogi predvidevajo, da ga bodo najverjetneje pokopali v beograjski cerkvi svetega Save, s čimer bo postal prvi patriarh, pokopan v tej cerkvi.

Vučića je podpiral

Patriarh Irinej je v svojih javnih nastopih podpiral sedanje srbsko politično vodstvo, posebno predsednika Vučića. Oktobra letos je Srbska pravoslavna cerkev Vučiću tudi podelila najvišje cerkveno odlikovanje, red svetega Save. Bil je tudi glasen kritik protivladnih protestov proti Vučiću leta 2019 in nasprotnik samostojnosti Kosova. Pogosto je kritiziral skupnost LGBT v državi in nasprotoval paradi ponosa.

Ob Vučićevem imenovanju Ane Brnabić za premierko, ki je postala prva odkrito homoseksualna oseba na čelu srbske vlade, so mediji pričakovali, da bo to SPC ostro kritiziral, a je Cerkev v sporočilu za javnost poudarila, da si obsodbo zasluži greh in ne grešnik, na spletni strani poroča Balkaninsight.

Patriarh Srbske pravoslavne cerkve že od leta 2010

Irinej je postal patriarh Srbske pravoslavne cerkve leta 2010. Rodil se je 27. avgusta 1930 v vasi Vidove v bližini srbskega mesta Čačak kot Miroslav Gavrilović. Po koncu študija teologije v Beogradu je postal profesor na fakulteti v Prizrenu na Kosovu, pred tem ga je leta 1959 patriarh German posvetil v meniha in dobil je meniško ime Irinej. Leta 1975 je postal episkop Niša, kjer je služboval 35 let.

Na čelu Srbske pravoslavne cerkve je 22. januarja 2010 nasledil skrajno konservativnega patriarha Pavla. Svoj mandat je začel s previdnimi reformami, s katerimi je želel povrniti ugled cerkve, ki so jo pretresale korupcijske afere in spolni škandali.

Umrl je patriarh Irinej