Foto: Reuters
Foto: Reuters

Metropolit Amfilohije Radović je odigral ključno vlogo pri zmagi prosrbskih strank na črnogorskih parlamentarnih volitvah. Vodil je litije, molitve, nasprotoval zakonu o verskih skupnostih, zaščitno masko je nosil redko.

82-letnika so po okužbi pred tremi tedni prepeljali v bolnišnico. Pozneje je bil test negativen, a njegovo stanje se je po vnetju pljuč sinoči naglo poslabšalo, spet so ga prepeljali v bolnišnico, kjer mu je pri dihanju pomagal respirator. Zjutraj je umrl.

Ob patriarhu Irineju je bil ključna oseba Srbske pravoslavne cerkve. Z nasprotovanjem zakonu o verskih skupnostih, ki ga je videl kot poskus odvzema številnih nepremičnin, je mobiliziral prosrbske in druge volivce, nezadovoljne z oblastjo socialistov Mila Đukanovića. Nasprotniki so mu očitali, da se preveč vmešava v politiko, da je močno prispeval k nacionalni, verski in politični delitvi Črne gore ter da se je v času vojne v nekdanji Jugoslaviji postavil na stran velikosrbstva. Bil je prorusko usmerjen, pogosto oster, včasih žaljiv, Milu Đukanoviću je ob napovedi obnavljanja avtokefalnosti Črnogorske cerkve dejal, da prvič v zgodovini cerkev ustanavlja ateist.

V Črni gori so sicer imeli največ okužb v enem dnevu, 354 okužb in osem smrtnih žrtev. Podobno je drugje. V Srbiji je bilo skoraj 1400 novih okužb, v Bolgariji prvič več kot 2500.

V Republiki srbski bodo v ponedeljek po enem tednu spet odprli šole, v Bolgariji, kjer je okuženih okoli 2000 zdravstvenih delavcev, pa šele zdaj omejujejo nočno življenje, dijake in študente pa selijo pred računalnike.

: EPA
: EPA

V hrvaških bolnišnicah več kot 1000 ljudi s covidom-19

Kot poroča STA, so na Hrvaškem v preteklih 24 urah ob 9287 opravljenih testih potrdili 2772 novih okužb z novim koronavirusom, je objavil hrvaški štab civilne zaščite.

Od četrtka je umrlo še 20 bolnikov s covidom-19, kar je največ v enem dnevu od izbruha epidemije spomladi. V hrvaških bolnišnicah je danes prvič več kot tisoč bolnikov s covidom-19, in sicer 1027.

Današnje število na novo okuženih je drugo najvišje od 25. februarja, ko so jih našteli največ. Najvišje dnevno število na novo okuženih so zaznali, ko so v 24 urah potrdili 2776 novih okužb.

V preteklih 24 urah je bilo v Primorsko-goranski županiji 135 novih primerov, v Istrski županiji pa 38.

Na Zahodnem Balkanu največ okužb od začetka pandemije