Pariz bo poletne olimpijske igre gostil med 26. julijem in 11. avgustom 2024. Foto: AP
Pariz bo poletne olimpijske igre gostil med 26. julijem in 11. avgustom 2024. Foto: AP

Poziv prihaja po zavezi Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), da "razišče možnosti, kako bi športniki iz obeh držav lahko tekmovali kot nevtralni tekmovalci", poroča BBC.

A britanska kulturna ministrica Lucy Frazer ni želela čakati križemrok na odločitev in v pismu britanske direktorje 13 mednarodnih partnerjev MOK-a pozvala, naj pritisnejo na MOK. "Pridružite se nam pri izvajanju pritiska na MOK, da obravnava skrbi, ki se porajajo," je zapisala.

Lucy Frazer je prejšnji mesec predsedovala vrhu 36 držav, vključno s Francijo in ZDA, ki so se v skupni izjavi zavezale k podpori prepovedi ruskih in beloruskih športnikov na mednarodnih športnih tekmovanjih. Ukrajina grozi, da bo bojkotirala OI v Parizu v primeru, da MOK dovoli ruskim športnikom, da tekmujejo na njih.

"Glede na to, da smo leta 2012 v Londonu sami gostili OI, vemo, kako izjemen dogodek je to in cenimo, kako ključen pomen imajo pokrovitelji za uspešno izvedbo iger," je pisala ministrica v pismu podjetjem, kot so Coca-Cola, Intel, Samsung in Visa.

"Vemo, da sta šport in politika v Rusiji in Belorusiji močno prepletena, in smo odločeni, da se ne sme dovoliti režimoma v Rusiji in Belorusiji, da izkoristita šport za svoje propagandne namene."

Ruski športniki bi na OI lahko tekmovali samo pod nevtralno zastavo – če sploh. Foto: AP
Ruski športniki bi na OI lahko tekmovali samo pod nevtralno zastavo – če sploh. Foto: AP

MOK v precepu

MOK je po ruski invaziji v Ukrajini februarja lani pozval zveze k izključitvi ruskih in beloruskih tekmovalcev ter prepovedal udeležbo obeh držav na zimskih paraolimpijskih igrah marca lani – so pa lahko športniki tekmovali pod nevtralno zastavo.

Predsednik MOK-a Thomas Bach je decembra dejal, da so odločitev sprejeli s ciljem zaščite športnikov in da se je organizacija spopadala z "veliko dilemo", kako zagotoviti, da ne bi zaradi sankcij trpeli športniki.

MOK je prejšnji mesec podal izjavo, da bi "nas OI lahko navdihnile k reševanju problematike z gradnjo mostov", ni pa sprejel še nobenih odločitev glede udeležbe ruskih in beloruskih tekmovalcev.

A očitno so pod velikimi pritiski – tako Ukrajine kot zahodnih držav. Še dodatno zaradi pisma Lucy Frazer, s katerim je želela ministrica v odločitev vključiti še pokrovitelje, ki jih je pozvala, naj pritisnejo na MOK, preden ta sklene odločitev.

"Upoštevaje navedbe MOK-a, da končne odločitve še niso sprejeli, pozivamo MOK, da obravnava vprašanja, ki so jih izrazile vse države in jih upošteva pri svoji odločitvi. Kot partner olimpijskih iger, bi cenila vaše poglede na to temo in vas prosila, da se nam pridružite pri izvajanju pritiska na MOK, da obravnava vse pomisleke, ki smo jih izrazili v svoji izjavi," je zapisala v pismu.