Vodja Voxa Santiago Abascal. Foto: Reuters
Vodja Voxa Santiago Abascal. Foto: Reuters

Večina analitikov napoveduje, da se bo po volitvah oblikovala koalicija, ki bo vključevala tudi skrajno desno nacionalistično stranko Vox, kar bi bilo v Španiji prvič po smrti fašističnega diktatorja Francisca Franca. Ankete kažejo na zmago desnosredinske Ljudske stranke.

Kot poroča BBC, bolj levo usmerjeni Španci zdaj mrzlično pošiljajo sporočila svojim znancem in jih pozivajo, naj se odpravijo na volitve kljub hudi vročini in času dopustov, da bi tako "ustavili fašiste".

Desnica medtem pravi, da imajo volivci izbiro: trenutni levosredinski premier Sanchez ali Španija, pri čemer namigujejo, da se bo država pod trenutnim vodstvom sesula. Retorika v tem predvolilnem obdobju je izrazito toksična, volivci pa vse bolj polarizirani, piše BBC. V središču je boj za "vrednote", "tradicijo" in to, kaj naj bi leta 2023 pomenilo "biti Španec".

"Izrazito desno usmerjena koalicija pomeni vrnitev v preteklost, v neofrankoizem," pravi Ximo Puig, nekdanji levosredinski predsednik Valencie. "Liberalne vrednote so kot istospolne poroke – Španija je bila ena prvih evropskih držav, ki jih je legalizirala, pa tudi to, da ljudje odločijo, kakšnega spola so. Vse to je ogroženo."

Vodja Ljudske stranke Alberto Nunez Feijoo, ki bi v primeru zmage lahko prvič po koncu Francove dobe v 70. letih v vlado vključil skrajno desno stranko, se je v kampanji osredotočil na napade na Sanchezove politične pakte. Sanchezova manjšinska vlada je trenutno v koaliciji s skrajno levo stranko Unidas Podemos.

Španski premier Pedro Sanchez. Foto: Reuters
Španski premier Pedro Sanchez. Foto: Reuters

Volivci izbirajo "manjše zlo"

Kot poroča Reuters, je premier v zameno za glasove v parlamentu sklenil pakte s strankami, kot je EH Bildu, ki je povezana z nekdanjo baskovsko separatistično skupino ETA, in ERC, ki je vodila spodleteli katalonski poskus odcepitve od Španije leta 2017.

Zaradi omenjenega političnega oportunizma in propada sredinskih strank analitiki pravijo, da bodo volivci prisiljeni izbrati tisto, česar ne marajo, ne pa tisto, kar marajo. Okoli 12,5 odstotka volivcev je, sodeč po anketah, še vedno neodločenih. Poleg tega so številni volivci nejevoljni, da je Sanchez razpisal volitve predčasno in na vrhuncu poletne vročine.

Španci "običajno volijo, da bi se izognili nečemu, ne pa, *za* nekaj," je povedala profesorica politologije na univerzi v Zaragozi Cristina Monge. "Tokrat je bolj izrazito, ker je spopad bolj ideološki, bloki pa bolj definirani."

Sanchez je na svojem zadnjem predvolilnem zborovanju množici sporočil, da je "mogoče zmagati proti desnici in skrajni desnici", kar da bodo tudi storili, medtem ko je namestnica premierja Yolanda Diaz, vodja skrajno leve platforme Sumar, volivce pozvala na volišča, da ne bi španska družba "zdrsela 50 let v preteklost".