Policija je onemogočala pohod. Foto: Reuters
Policija je onemogočala pohod. Foto: Reuters

Zagovorniki pravic skupnosti LGBT so se zbrali na ulici Cihangir v središču mesta, ki je poznana kot kraj, kjer se zbirajo in živijo številni umetniki in ustvarjalci. Na akcijo policistov v protiizgredni opremi so se odzvali tudi številni lokalni prebivalci, ki so v znak neodobravanja policijskega posredovanja ropotali z lonci.

Oblasti so sicer pred tem prepovedale shod, udeležence z mavričnimi zastavami in drugimi simboli spolne raznolikosti, ki so se vendarle zbrali, pa je policija odpeljala. Med prijetimi tudi fotograf francoske tiskovne agencije AFP.

Parade ponosa v Carigradu se je v preteklosti udeleževalo na tisoče zagovornikov pravic skupnosti LGBT, a sta turški predsednik Tayyip Erdogan in vladajoča stranka AK v zadnjih letih zaostrila odnos do njihovih pravic.

Lani je veliko prahu dvignil turški notranji minister Sulejman Soylu, ki je nekatere študente na univerzah označil za LGBT-deviante, medtem ko je Erdogan izrazil zadovoljstvo, da podmladek vladajoče stranke ne pripada skupnosti LGBT.

Krajevne oblasti so vse dogodke v povezavi z letošnjo Parado ponosa prepovedale "iz varnostnih razlogov", saj bi po njihovem mnenju lahko izbruhnili nemiri zaradi družbeno občutljive teme. Carigrajska odvetniška zbornica je pojasnila, da mirni protesti ne morejo biti prepovedani.