Poljski in ukrajinski aktivisti so združili moči. Foto: AP
Poljski in ukrajinski aktivisti so združili moči. Foto: AP

"Rusija nam je odrekla pravico, za katero smo se borili leta, Rusija nam je odrekla Ponos, naš pohod enakosti, ki ga vsako leto od leta 2012 organiziramo v Kijevu. Zato korakamo v Varšavi," je dejal izvršni direktor kijevske parade ponosa Lenny Emson, ki se je udeležil pohoda v poljski prestolnici. "Korakamo za mir, korakamo za Ukrajino, korakamo za zmago," je še dodal.

Tako na Poljskem kot v Ukrajini je zaradi razširjenega konservativnega pogleda na spolno usmerjenost prisotno nasprotovanje pravicam LGBT+-skupnosti.

Poljski vladajoči nacionalisti so boj z "ideologijo LGBT+ postavili v ospredje svojega političnega programa in volilnih kampanj, medtem ko so bili v Ukrajini pred vojno pripadniki LGBT+-skupnosti pogosto tarča napadov skrajnih desničarjev.

Udeleženci upajo, da se bodo lahko prihodnje leto spet zbrali v Kijevu. Foto: AP
Udeleženci upajo, da se bodo lahko prihodnje leto spet zbrali v Kijevu. Foto: AP

Veliko prijav za bojevanje

Ukrajinski aktivisti upajo, da se bo odnos do njih spremenil zaradi vojne, saj se je veliko pripadnikov LGBT+-skupnosti prijavilo za boj proti ruski vojski. Kot poroča Reuters, je nekatere ukrajinske pripadnike LGBT+-skupnosti za udeležbo v boju spodbudilo dejstvo, da je Putin omejil pravice njihove skupnosti v Rusiji.

"Ljudje, ki so pripravljeni umreti, da bi branili to državo, mislim, da imajo pravico biti enakovredni, da imajo na primer civilne sindikate," je dejal aktivist LGBT+ Temur Levčuk v Kijevu, ki se varšavskega pohoda ni mogel udeležiti zaradi zakona, ki ukrajinskim moškim, starim od 18 do 60 let, preprečuje zapuščanje države.

Kljub vojnim razmeram Levčuk upa, da se bodo lahko Ukrajinci prihodnje leto udeležili pohodov ponosa v Kijevu in drugih mestih. "Skupaj bomo proslavili, da smo država, kjer spoštujemo človekove pravice, imamo svobodo," je dejal.

Sorodna novica Na Norveškem po streljanju v Oslu dvignili stopnjo pripravljenosti na terorističen napad

Parada ponosa bi morala potekati tudi v Oslu, kjer pa so jo odpovedali po nočnem napadu na gejevski klub v norveški prestolnici. Kljub odpovedi se je na ulicah zbrala več sto ljudi v podporo pravicam LGBT+ in s pozivi k strpnosti.

Na letošnji paradi ponosa v Parizu se je zbralo na tisoče ljudi, ki so pozivali k solidarnosti, strpnosti in spoštovanju človekovih pravic. Francija je bila 14. država na svetu, ki je legalizirala istospolne poroke.