Policija na prizorišču napada na Magnitza. Foto: Reuters
Policija na prizorišču napada na Magnitza. Foto: Reuters

Magnitza so v ponedeljek popoldne v središču Bremna napadli trije zamaskiranci, ki jih še iščejo, je sporočila policija. Sumijo, da so v ozadju napada politični motivi. Tožilstvo je že sprožilo preiskavo, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Stranka AfD je objavila fotografijo okrvavljenega Magnitza v bolnišnici. Foto: Reuters
Stranka AfD je objavila fotografijo okrvavljenega Magnitza v bolnišnici. Foto: Reuters

Politika so zamaskiranci udarili s palico in ga nato pretepali na tleh, dokler ni obležal nezavesten. Na pomoč so mu nato priskočili mimoidoči, dogajanje povzema Deutsche Welle. Stranka AfD je objavila tudi fotografijo nezavestnega Magnitza v bolniški postelji, s krvavim in otečenim obrazom ter rano na čelu. Magnitz se je javil iz bolnišnice in zatrdil, da je šlo za napad na njegovo življenje.

Napad na politika skrajno desne stranke so obsodili vodilni politiki vseh nemških parlamentarnih strank. Tiskovni predstavnik kanclerke Angele Merkel je izrazil pričakovanje, da bo policija hitro izsledila napadalce. Zunanji minister Heiko Maas iz vrst socialdemokratov (SPD) je poudaril, da kljub političnim razlikam ni nobenega opravičila za uporabo nasilja. Cem Ozdemir iz stranke Zelenih je dejal, da nič ne opravičuje nasilja, tudi ne proti skrajno desni stranki. "Tisti, ki se proti sovraštvu bojujejo s sovraštvom, bodo na koncu dosegli le, da bo sovraštvo zmagalo," je dejal politik turškega rodu.

AfD krivi medije

Voditelji AfD-ja medtem za napad krivijo medije za "sovraštvo proti AfD-ju". Ena izmed vodij stranke Alice Weidel je napad na Magnitza in tudi preostale napade na stranko označila za "rezultat podpihovanja sovraštva od politikov in medijev". "Odpravljanje naše stranke kot nedemokratične nasilneže vabi k uporabi nasilja, kar se je tudi zgodilo," je dogajanje za Deutsche Welle komentiral drugi vodja stranke Alexander Gauland.

Napad na politika skrajno desnega AfD-ja v Bremnu

Napadi na pisarne AfD-ja

Od sredine decembra je nemška policija obravnavala osem napadov na pisarne AfD-ja po Nemčiji. Prejšnji teden je pred pisarno stranke na Saškem celo razneslo eksplozivno napravo, ki je bila skrita v smetnjaku. Ranjenih ni bilo.

Leta 2017 prvič v parlamentu

AfD-ju je na volitvah leta 2017 uspelo vstopiti v nemški parlament s skoraj 13 odstotki podpore. Stranka je prisotna tudi v deželnih parlamentih vseh nemških zveznih dežel, tudi v bremenskem senatu. AfD je priljubljenost zgradil na nasprotovanju prihodu prosilcev za azil. Zaradi sovražne in populistične retorike v povezavi z migracijami ter relativizacije nacizma je stranka pogosto na udaru kritik.