Nasprotniki stenske poslikave vojnega zločinca Mladića so policijo obtoževali, da varuje poslikavo. Foto: Reuters
Nasprotniki stenske poslikave vojnega zločinca Mladića so policijo obtoževali, da varuje poslikavo. Foto: Reuters

Ženski so privedli policisti v civilu, nato so ju zaslišali v policijski postaji in pozneje izpustili na prostost. Aida Ćorović je po poročanju portala index.hr dejala, da so imeli na glavah kapuce in da je sprva mislila, da gre za desničarje, navijače ali ljudi iz tovrstnih skupin.

"Bili so grobi, niso se legitimirali," je dejala. Agresivnost policistov je potrdila tudi novinarka časopisa Danas Jelena Diković, ki je spremljala dogajanje. Kar se je zgodilo, je "obraz režima Aleksandra Vučića", predsednika Srbije, je po izpustitvi dejala Aida Ćorović.

Medtem je bila po poročanju srbskega portala nova.rs stenska poslikava Mladića že uničena. Nanjo je namreč belo barvo zlil Đorđo Žujović, predstavnik Socialdemokratske stranke Srbije. Kot je dejal, je bilo uničenje poslikave njegova civilizacijska dolžnost. Kasneje se je na prizorišču zbrala skupina mladih, ki želijo poslikavo očistiti oziroma vrniti v prvotno stanje. Zase so dejali le, da so domoljubi, eden od njih pa je dodal, da oni ne priznavajo, da se je v Srebrenici zgodil genocid.

Pridržanje obeh žensk je sprožilo protest več deset nasprotnikov murala in levičarskih aktivistov, a jim policija v protiizgredni opremi ni dovolila blizu Mladićevega murala. Policija je namreč postavila kordon okoli 50 metrov od stavbe v Njegoševi ulici, na kateri je upodobljen Mladić v vojaški uniformi, ki salutira. Več deset protestnikov je vzklikalo: "Mural mora pasti."

Zbralo se je tudi okoli 20 skrajno desnih Mladićevih podpornikov, ki so nasprotnike murala zmerjali in jih po poročanju srbskega portala nova.rs tudi obmetavali z deskami čez policijski kordon. Vzklikali so Mladićevo ime in vpili "Srebrenica ni genocid".

Index.hr prenaša poročanje beograjske televizije N1, da so skrajni desničarji dejali, da so prišli "izrazit hvaležnost" Mladiću, na izjavo novinarja te televizije, da gre za človeka, ki je bil obsojen za vojne zločine, pa je eden od njegovih podpornikov dejal, da oni ne priznavajo sodišča v Haagu.

Đorđo Žujović (na sliki) je dejal, da je poslikavo prekril z barvo, češ da je bila to njegova civilizacijska dolžnost. Foto: EPA
Đorđo Žujović (na sliki) je dejal, da je poslikavo prekril z barvo, češ da je bila to njegova civilizacijska dolžnost. Foto: EPA

Med obiskom ministra položili cvetje pred stensko poslikavo

Ko je bilo v bližini stenske poslikave napeto, pa je prizorišče obiskal tudi notranji minister Aleksandar Vulin, ob tem času pa je nekdo pred mural položil cvetje.

Med zbranimi nasprotniki stenske poslikave se je razširila informacija, da je cvetje položil ravno minister Vulin, a so na policiji to zanikali in sporočili, da je "šopek prinesel neki gospod v sivi obleki". Kot poudarja portal nova.rs, ostaja nejasno, kako je lahko nekdo to naredil, glede na to, da so številni policisti onemogočali dostop do vogala s stensko poslikavo.

Mladić odgovoren za genocid v Srebrenici

Danes 78-letni Mladić je bil vojaški poveljnik bosanskih Srbov v vojni med letoma 1992 in 1995. Sodišče ZN-a ga je obsodilo za genocid in vojne zločine. Mladić je odgovoren za poboj 8000 muslimanskih moških, odraslih in otrok, v Srebrenici leta 1995.

Srbska politika ne priznava, da je v Srebrenici prišlo do genocida, ampak le do pokola, Mladić pa v srbski javnosti uživa precejšnjo podporo. Javno ga je podpiral tudi zdajšnji predsednik Srbije Vučić.

V Beogradu prah dviguje grafit s podobo Ratka Mladića