Na Švedskem poročajo o nasilju tudi iz Stockholma in iz mest Linkoping in Norrkoping, v katerih je stranka Trda linija (Stram Kurs) načrtovala proteste. Foto: AP
Na Švedskem poročajo o nasilju tudi iz Stockholma in iz mest Linkoping in Norrkoping, v katerih je stranka Trda linija (Stram Kurs) načrtovala proteste. Foto: AP

Policija je sporočila, da je okoli sto večinoma mladih udeležencev v policiste metalo kamenje, sežigalo avtomobile, gume in smetnjake. Na ulicah mesta Landskrona so postavili tudi barikade, potem ko so se oblasti odločile, da protiislamski dogodek sicer danske stranke Stram Kurs prestavijo v 45 kilometrov oddaljeno mesto Malmö. Ranjenih je bilo devet policistov.

Po treh dneh izgredov so se razmere v soboto nekoliko umirile, čeprav ostajajo napete, poroča Guardian.

Tiskovna predstavnica policije na jugu Švedske Kim Hild je dejala, da policija ne bo preklicala dovoljenja za izvedbo protiislamskega dogodka stranke Trda linija v Landskroni.

"Na Švedskem lahko ljudje izražajo svoje mnenje ne glede na to, ali je dobro ali slabo. To je del naše demokracije. Ne glede na to, kaj menite, pa se nikoli ne smete zateči k nasilju," je dejala predsednica švedske vlade Magdalena Andersson.

Kakšna stališča zastopa stranka Trda linija

Nasilni protesti so posledica naraščanja napetosti v državi, odkar je znani desničarski skrajnež Rasmus Paludan dobil dovoljenje za zborovanje, na katerem je nameraval zažgati izvod Korana. Stranko Trda linija je ustanovil leta 2017, in čeprav je Paludan danski pravnik, ima tudi švedsko državljanstvo. Filozofija stranke temelji na protipriseljenski in protiislamski naravnanosti.

Nasilni protesti so vzniknili v petek popoldne, ko so se spopadli demonstranti omenjene stranke in nasprotniki njenih protestov v mestu Orebro, kjer so člani Trde linije načrtovali sežig Korana, muslimanske svete knjige. Pri tem je bilo ranjenih 12 policistov, štirje policijski avtomobili so zgoreli.

V soboto so nato protestniki v osrednjem parku v Malmöju, kjer je manjšo množico nagovoril vodja stranke Trda linija Rasmus Paludan, v policiste metali kamenje. Policisti so bili prisiljeni uporabiti solzivec, da so jih razgnali. Med ranjenimi naj bi bil tudi Paludan, ki naj bi mu kamen priletel v nogo.