Zaradi ukrajinskega žita so se znižale cene v več državah na vzhodnem delu EU-ja. Foto: EPA
Zaradi ukrajinskega žita so se znižale cene v več državah na vzhodnem delu EU-ja. Foto: EPA

"Danes se je vlada odločila za uredbo, ki prepoveduje vstop in uvoz žita na Poljsko, pa tudi več deset drugih prehrambnih izdelkov (iz Ukrajine)," je dejal vodja konservativne poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski.

Velike količine ukrajinskega žita so zaradi logističnih težav pri izvozu iz črnomorskih pristanišč končale v državah srednje Evrope, v katerih pa je veliko cenejše od doma pridelanega žita, kar je povzročilo nejevoljo pri lokalnih kmetih.

Jeza poljskih kmetov zaradi cenejšega žita iz sosednje Ukrajine je tako povzročila problem za PiS v volilnem letu, zato je bilo pričakovati ukrepanje Varšave, ki je sicer ena najtesnejših zaveznic Ukrajine v vojni z Rusijo.

Po besedah Kaczynskega uredba ne bo spremenila odnosa do Ukrajine. "Smo in ostajamo nespremenjeni prijatelji in zavezniki Ukrajine. Podpirali jo bomo in jo podpiramo. ... Vendar je dolžnost vsake države, vsake oblasti, dobre oblasti, da ščiti interese svojih državljanov," je zatrdil vodja PiS-a.

Poljska je prepovedala uvoz ukrajinskega žita

Kaczynski je pojasnil, da so ukrajinsko stran že obvestili o prepovedi uvoza, ob tem pa je napovedal pogovore s Kijevom za rešitev vprašanja uvoza žita.

Zaradi negativnega vpliva ukrajinskega žita je na začetku aprila odstopil kmetijski minister Henryk Kowalczyk, potem ko je Evropska komisija odločila, da podaljša prost uvoz ukrajinskega žita brez dajatev do leta 2024, medtem ko so se poljski kmetje zavzemali za uvedbo carin na ukrajinsko žito.

Ukrajinsko kmetijsko ministrstvo je v današnjem odzivu odločitev poljske vlade obžalovalo. "Zavedamo se, da se poljski kmetje soočajo s težkimi razmerami, a razmere za ukrajinske so še precej težje," so zapisali in predlagali pogovore o novem dvostranskem dogovoru, "ki bi zadovoljil obe strani".

Zaradi uvoza iz Ukrajine so poljski kmetje organizirali tudi proteste. Foto: EPA
Zaradi uvoza iz Ukrajine so poljski kmetje organizirali tudi proteste. Foto: EPA