Foto: AP
Foto: AP

Poljsko sodišče je namreč vodilnima poljskima zgodovinarjema, ki tematiko preučujeta, naložilo, da se morata za navedbe v svoji knjigi opravičiti. Kritiki sodbe trdijo, da je ogrožena svoboda zgodovinskega raziskovanja, zgodovinarja pa se zoper sodbo lahko pritožita.

Od 6 milijonov med drugo svetovno vojno pobitih Judov, jih je bilo kar 3,2 milijona poljskih. Zgodovinske raziskave kažejo, da so številni Poljaki v boju za preživetje Judom pomagali in s tem tvegali glavo, a tudi, da so številni sodelovali z nacisti.

Zgodovinarji se bojijo pisanja zgodovine na novo. Foto: MMC RTV SLO
Zgodovinarji se bojijo pisanja zgodovine na novo. Foto: MMC RTV SLO

Zgodovinarja Barbara Enkelking in Jan Grabowski sta o tem napisala obsežno študijo in v njej navedla pričevanje preživelih Judov, da je z nacisti sodeloval tudi župan Edward Malinowski, ki naj bi nacistom izdal skupino 22 Judov.

"O njem sta tako pisala, ker po našem mnenju pri delu nista bila dovolj prizadevna in natančna, pa tudi raziskovalna metoda je bila napačna," je povedala odvetnica tožnice Monika Brzozowska-Pasieka.

Poljski revizionizem

Zaradi navedbe je županova nečakinja Filomena Leszczynska proti zgodovinarjema vložila tožbo, saj so njenega strica v enem od povojnih procesov teh obtožb oprostili.

Foto: AP
Foto: AP

A njeno tožbo je finančno podprla Poljska liga proti difamaciji, ki je povezana z vladajočo stranko, ta pa se trudi poljski narod oprati vseh obtožb o sodelovanju z nacisti.

"Z revizionizmom, češ da tukaj nihče ni mogel storiti ničesar slabega, preprosto potvarjajo zgodovino," meni vrhovni rabin Poljske Michael Schudrich.

Poljska ima od leta 2018 celo zakon, ki je povezovanje poljskega naroda z nacističnimi zločini določil za kaznivo.

"Če bo v poljskih pravdnih postopkih odločal nacionalni ponos, naše dostojanstvo o zgodovini holokavsta na Poljskem, ne bo več mogoče pisati tako, kot smo bili navajeni," pravi toženi zgodovinar Grabowski.

V tem primeru omenjenega zakona sicer niso uporabili, a poljska oblast se na vse načine trudi, da bi temno plat zgodovine – sodelovanje z nacisti – čim bolj izbrisala in Poljsko prikazala le kot žrtev nacizma, kar je prav tako bila.

Poljska in sodelovanje z okupatorjem