Elektrarna Belchatow je petkrat večja od povprečne elektrarne. Foto: EPA
Elektrarna Belchatow je petkrat večja od povprečne elektrarne. Foto: EPA

Tak je načrt predloga, ki so ga lokalne oblasti v regiji Lodž objavile v torek. Za zaprtje so se odločili, potem ko je energetska skupina PGE umaknila načrte o razvoju odprtega premogovnika v Zloczewu, kar bi omogočilo nadaljevanje delovanja elektrarne, ki zdaj premog dobiva iz premogovnikov. Za prekinitev načrtov v PGE-ju so se odločili, ker premogovnik ne bi bil finančno vzdržen, temveč bi prinašal izgubo. Premogovnike v okviru skupine PGE, med njimi sta Belchatow in Zlocze, naj bi v prihodnjih mesecih lastniško ločili in jih prenesli na državno agencijo.

Vsako sekundo potrebna tona premoga

Elektrarna Belchatow je petkrat večja od povprečne elektrarne in porabi tono premoga na sekundo. Od leta 1982 je elektrarna v zrak izpustila več kot milijardo ton ogljikovega dioksida. Prvi premogovnik, iz katerega dobiva elektrarna premog, naj bi po načrtih zaprli do leta 2026, drugega do leta 2038.

Dokument z načrtom o zaprtju elektrarne, o katerem mora poljska politika še razpravljati, je del prijave regije Lodž za sredstva EU-ja iz sklada za pravični prehod, ki je namenjen za pomoč regijam pri preoblikovanju v podnebno nevtralno gospodarstvo.

Leta 2013 je Greenpeace izvedel akcijo: Onesnaževanje zraka se začne tukaj! Foto: EPA
Leta 2013 je Greenpeace izvedel akcijo: Onesnaževanje zraka se začne tukaj! Foto: EPA

Zapiranje predstavlja velik izziv za socialno-gospodarski položaj regije

Kot je razvidno iz osnutka načrta, bodo elektrarno zapirali postopno med letoma 2030 in 2036, do leta 2030 želijo uporabo lignita zmanjšati za 80 odstotkov. Kaj bo poganjalo elektrarno po letu 2030, še ni jasno, kot je razvidno iz dokumenta, sta v igri jedrska energija ali zeleni vodik, navaja Euronews.

"Časovno načrtovanje zaprtja delov elektrarne in opuščanje načrtov za premogovnik v Zloczewu sta ključnega pomena pri načrtovanju prihodnosti kompleksa Belchatow, njegovih zaposlenih in prebivalcev cele regije," je v izjavi zapisal prvi mož elektrarne Wojciech Dabrowski in ob tem dejal, da bo projekt zaprtja Belchatowa v veliki meri vplival na uspeh poljske energetske transformacije. Ob tem Dabrowski svari, da je elektrarna največji zaposlovalec v regiji in da bo potreben premislek, kako čim bolj ublažiti posledice zaprtja na socialno-gospodarski položaj regije.

Poljska večino potrebne energije pridobi iz premoga, vse večji pritisk EU-ja in naraščajoči stroški izpustov ogljikovkega dioksida pa to vzhodnoevropsko državo spodbujajo k povečanju investicij v vire z nizkimi izpusti.

Okoljevarstveniki zaprtje pozdravljajo

Kot poroča Euronews, so okoljevarstvene organizacije novico o zaprtju elektrarne pozdravile. "Končno je PGE nehal slepiti ljudi, da bo gradil premogovnik v Zloczewu," je dejala Joanna Flisowska iz Greenpeaca. "Ko vidiš, da gre v pokoj največja premogovniška operacija v Evropi, je jasno, da se končuje neko obdobje," pravi llona Jedrasik iz poljske izpostave organizacije ClientEarth in dodaja, da je zdaj ključno poskrbeti za prihodnost ljudi, ki delajo v premogovniški industriji, in načrtovati prihodnost z nizkimi izpusti. "Poljska vlada dolguje to Poljakom in Evropi."