Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zaradi pripora so se v petek zvečer v Varšavi zbrali številni protestniki, policija je pridržala 48 aktivistov.

Dvomesečni pripor je za aktivistko določilo sodišče po naročilu tožilstva, ker naj bi Margot, kot jo imenujejo aktivisti, konec junija z nožem poškodovala kombi organizacije, ki nasprotuje splavom. Obenem naj bi v okviru akcije grozili vozniku in skušali uničiti zvočnike.

Člani poljske opozicije s protestnimi mavričnimi maskami ob predsedniški prisegi Andrzeja Dude. Foto: Reuters
Člani poljske opozicije s protestnimi mavričnimi maskami ob predsedniški prisegi Andrzeja Dude. Foto: Reuters

V središču Varšave nasprotniki umetne prekinitve nosečnosti pogosto z ozvočenimi vozili opozarjajo na posledice splava in svarijo pred vplivom gibanja LGBT.

Margot pa naj bi se prejšnji teden tudi udeležila protestne akcije, ko so podporniki LGBT-ja na spomenike po prestolnici obešali mavrične zastave.

Pravice LGBT-ja v ospredju poljske politike

Vest o priporu je v petek sprožila proteste v Varšavi. Policisti so pridržali 48 aktivistov, pri tem pa je policiste podprl pravosodni minister Zbigniew Ziobro. Dejal je, da se oblasti morajo odzvati, sicer bodo sledili "še bolj nasilni napadi aktivistov."

Vladajoča nacionalistična stranka Zakon in pravičnost (PiS) meni, da so pravice LGBT-ja del "invazivne tuje ideologije, ki spodkopava poljske vrednote in tradicionalno družino".

Ziobro pa je ob obsodbi protestov dejal, da so morale oblasti ukrepati, ali pa bi jih čakali "še nasilnejši" napadi aktivistov.

"Jutri bo ta nož, ki je bil uporabljen za rezanje pnevmatik, uporabljen za zabadanje ljudi – zgolj zato, ker nam niso všeč njihova stališča," je dejal na novinarski konferenci.

V bran protestnikom je stopila komisarka Sveta Evrope, ki je na Twitterju pozvala, naj izpustijo aktivistko.

Po njenem mnenju pomeni pridržanje "srhljiv znak" za svobodo govora in pravice lezbijk, gejev, biseksualcev in transspolnih oseb na Poljskem.

Pravice LGBT-ja so to poletje ena od osrednjih tem poljske politike, igrale so tudi ključno vlogo pri predsedniških volitvah. Zmagovalec Andrzej Duda je namreč dobil veliko podporo ravno na račun kritiziranja LGBT-skupnosti. V drugem krogu volitev 12. julija je tesno premagal župana Varšave Rafala Trzaskowskega.