Duda zavrača enakopravnost istospolno usmerjenih ljudi. Foto: Reuters
Duda zavrača enakopravnost istospolno usmerjenih ljudi. Foto: Reuters

"V poljski ustavi bi moralo biti izrecno zapisano, da je komur koli v istospolnem razmerju prepovedano posvojiti otroka," je po poročanju Guardiana na shodu v južnem mestu Szczawno-Zdrój pred drugim krogom predsedniških volitev dejal aktualni predsednik.

"Verjamem, da bi tak zapis moral obstajati, da bi zagotovili varnost otroka in pravilno vzgojo, da bi poljska država varovala pravice otrok," je kot utemeljitev svojega predloga dejal Duda. Napovedal je, da bo v ponedeljek parlamentu predlagal osnutek člena.

Duda, nekdanji član vladajoče nacionalistične stane Zakon in pravičnost (PiS), je že večkrat zagotovil, da bo istospolno usmerjenim preprečeval možnost poroke ali posvojitve otrok.

Junija je celo dejal, da "LGBT niso ljudje, ampak ideologija", pri čemer je LGBT kratica za lezbijke, geje, biseksualce in transseksualce. Po njegovih besedah je LGBT ideologija, ki je "še bolj uničujoča" kot komunizem.

Tudi Trzaskowski proti pravici do posvojitve

Istospolni volivci in volivke pa bodo resničnega zaveznika zaman iskali v protikandidatu Rafału Trzaskowskem, županu Varšave. Trzaskowski je namreč v soboto dejal, da je tudi on "proti temu, da istospolni pari posvajajo otroke".

"Menim, da je to stališče večine političnih strank. Glede tega se strinjam s predsednikom," je dejal.

Trzaskowski sicer velja za politika, ki je naklonjen pravicam za LGBT skupnost. Kot je dejal, je odprt za možnost civilnega partnerstva za istospolne pare, ki je trenutno na Poljskem prepovedano.

Ko je bil izvoljen za župana Varšave, je podpisal "LGBT+ deklaracijo", ki naj bi varovala istospolno usmerjene.

Na Poljskem je homofobija močno razširjena. Le devet odstotkov ljudi meni, da bi morali geji in lezbijke pravico do posvojitve otrok, kaže anketa instituta CBOS iz leta 2019. 29 odstotkov jih podpira pravico do poroke.

Volitve 12. julija

Duda in Trzaskowski se bosta za mandat poljskega predsednika pomerila v drugem krogu volitev 12. julija. V prvem krogu je Duda osvojil 43 odstotkov glasov, Trzaskowski pa 30. Javnomnenjske raziskave za drugi krog napovedujejo tesen boj.