Poljski kmetje so v Varšavi protestirali proti omejitvam EU-ja, visokim stroškom in uvozu cenejšega žita iz Ukrajine. Foto: AP
Poljski kmetje so v Varšavi protestirali proti omejitvam EU-ja, visokim stroškom in uvozu cenejšega žita iz Ukrajine. Foto: AP

"Z ukrajinsko stranjo se pogovarjamo o začasnem zaprtju meje in splošni ustavitvi trgovanja," je danes novinarjem dejal Tusk in poudaril, da bi šlo za začasno rešitev, ki bi bila za obe državi boleča.

"Pripravljen sem sprejeti težke odločitve glede meje z Ukrajino, vedno ob posvetovanjih s Kijevom, da ne bi bilo nepotrebnih napetosti. A poiskati moramo dolgoročno rešitev," je dodal.

"Imamo zelo veliko težavo," je pred tem dejal Tusk. "Ukrajini smo zelo naklonjeni s pomočjo, a imamo zaradi vojne največje težave v Evropi." Dodal je, da je trenutni predlog EU-ja o omejitvi količine živilskih proizvodov iz Ukrajine na raven zadnjih dveh let za Poljsko "nesprejemljiv" in da želi, da se referenčna količna določi na raven pred rusko invazijo leta 2022.

V ozadju napetosti med državama so protesti poljskih kmetov, ki že več tednov ukrajinskim tovornjakom preprečujejo vstop v njihovo državo zaradi, kot pravijo, nelojalne konkurence cenejšega uvoza iz sosednje države.

Protestirajo tudi proti predpisom EU-ja, ki nekaterim ukrajinskim kmetijskim proizvodom omogočajo brezcarinski dostop na trge EU-ja. Kmetje trdijo, da je to povzročilo padec cen njihovih pridelkov in otežilo njihovo prodajo na domačem trgu.

Poti na Poljsko so namreč postale izvozna rešilna bilka za Ukrajino, predvsem za njen kmetijski sektor, potem ko je ruska invazija februarja 2022 otežila izvoz žita čez Črno morje.