Prepoved ponovnega vstopa mu lahko na Poljsko in schengensko območja izreče za obdobje od šestih mesecev do treh let.

Razlog za spremembo zakona je vedno več nezakonitih prihodov v državo iz Belorusije. Foto: EPA
Razlog za spremembo zakona je vedno več nezakonitih prihodov v državo iz Belorusije. Foto: EPA

Poljski urad za tujce bo lahko poleg tega v prihodnosti zavrnil vsako prošnjo za mednarodno zaščito, če so prosilca prijeli neposredno po nezakonitem prehodu meje. Prav tako bo urad zavezan obravnavati samo tiste prošnje za azil, ko je tujec "prišel neposredno iz države, v kateri je ogroženo njegovo življenje ali svoboda" in lahko verodostojno predstavi razloge za nezakonit prehod meje.

Spremembo zakonodaje je sredi oktobra sprejel poljski parlament, poljski predsednik Andrzej Duda pa je zakon podpisal pred kratkim. Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je takrat izrazil globo zaskrbljenost in ocenil, da spremenjena zakonodaja spodkopava temeljno pravico do azila.

Poljska vlada in EU obtožujeta beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka, da na organiziran način omogoča prihode migrantov in beguncev s kriznih območij na zunanje meje EU.ja. Lukašenko je konec maja kot odgovor na zaostrene sankcije Zahoda proti Belorusiji napovedal, da Minsk migrantom ne bo več preprečeval nadaljevanja poti v EU.