Vohunjenje na Poljskem naj bi bilo zelo invazivno. Foto: EPA
Vohunjenje na Poljskem naj bi bilo zelo invazivno. Foto: EPA

Kanadski inštitut Citizen Lab, ki se ukvarja s kibernetsko varnostjo, je pretekli teden razkril, da je bilo več predstavnikov opozicije na Poljskem tarča vohunjenja z opremo Pegaz izraelskega podjetja NSO.

Med njimi naj bi bil senator iz vrst opozicijske stranke Državljanska platforma Krzysztof Brejza, ki je leta 2019 koordiniral predvolilno kampanjo stranke. Njegov mobilni telefon so v času volitev večkrat okužili z vohunsko programsko opremo, navaja inštitut po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Sledili pa naj bi še odvetniku Romanu Giertychu, ki je sodeloval v več sodnih primerih proti vladajoči stranki Zakon in pravičnost (PiS), ter tožilki Ewi Wrzosek, ki nasprotuje vladnim reformam pravosodja.

"Njihova življenja so zelo pozorno spremljali – to je bilo zelo invazivno," je v sredo za AFP dejal sodelavec Citizen Laba John Scott-Railton.

Vodja Državljanske platforme Donald Tusk je dejal, da se kaj takšnega v zgodovini Poljske še ni zgodilo. "To je največja, najgloblja kriza demokracije od leta 1989," je poudaril. Ob tem je zahteval parlamentarno preiskavo o uporabi Pegaza.

Tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Mueller pa je dejal, da ne vidi razlogov za to, da bi parlamentarna komisija prevzela naloge tožilstva in sodišč.

Morawiecki: Ni dokazov za vohunjenje

Poljski premier Morawiecki pa je navedbe označil za "lažne novice". Poudaril je, da ni dokazov, da bi dejansko prišlo do vohunjenja. Če bi to potrdili, pa bi se lahko izkazalo, da je šlo za delo tujih obveščevalnih služb, navaja AFP.

Stanislaw Zaryn, tiskovni predstavnik ministrstva, pristojnega za obveščevalne službe, pa ni niti potrdil niti zanikal, da poljske oblasti uporabljajo Pegaz.

Scott-Railton z inštituta Citizen Lab je opozoril, da so razkritja vohunjenja na Poljskem verjetno "zgolj vrh ledene gore" in da prihaja še več odkritij.

Pametni telefoni, na katere naložijo programsko opremo Pegaz, postanejo neke vrste žepne sledilne naprave. Uporabnik lahko bere sporočila lastnika telefona, pregleduje njegove fotografije, spremlja njegovo lokacijo in celo prižge videokamero, ne da bi lastnik to vedel.

Vlade po svetu uporabljajo izraelsko opremo

Oprema, ki jo proizvaja izraelsko podjetje NSO Group, se je sicer poleti znašla v središču mednarodnega škandala, v okviru katerega so svetovni mediji odkrili, da so vlade po svetu Pegaz uporabljale za vohunjenje za aktivisti, novinarji, odvetniki in politiki.