Foto: EPA
Foto: EPA

Vohunski program Pegaz, ki ga je ustvarilo izraelsko podjetje NSO Group in ga prodajalo predvsem vladam, je izkoristil varnostne luknje v programski opremi pametnih telefonov, da se je dokopal do SMS-sporočil, elektronske pošte, fotografij in videoposnetkov, seznama stikov in podatkov o lokaciji uporabnikov, pri tem pa je lahko tudi snemal klice in aktiviral kamero ter mikrofon, poroča BBC.

Svetovna preiskava, ki jo je v nedeljo objavilo 17 medijskih organizacij, navaja, da je bil Pegaz uporabljen pri poskusih in uspešnih vdorih v pametne telefone novinarjev, vladnih uradnikov in aktivistov za človekove pravice.

V razkriti dokumentaciji so svetovni mediji odkrili več kot 50.000 telefonskih številk, ki so jih povezali s programom. Na seznamu so bile številke francoskega predsednika Emmanuela Macrona, južnoafriškega predsednika Cyrila Ramaphose, članov savdske kraljeve družine, več kot 600 politikov in vladnih uradnikov ter 189 novinarjev.

Francoski predsednik je po navedbah premierja Jeana Castexa odredil serijo preiskav domnevnega vohunjenja.

NSO Group: Macron ni bil tarča

NSO Group je v odzivu sicer sporočil, da Macron ni bil tarča njihovega podjetja. Pred dnevi so zavrnili obtožbe o nepravilnostih in zatrdili, da je programska oprema namenjena za uporabo v boju proti kriminalcem in teroristom. Po njihovih navedbah jo lahko uporabljajo vojska, obveščevalne agencije in organi kazenskega pregona v državah, kjer je visoka stopnja spoštovanja človekovih pravic.

Nevladna organizacija Amnesty International je ob razkritju afere objavila orodje, s katerim lahko uporabniki ugotovijo, ali je bila njihova naprava okužena s Pegazom. Orodje skuša najti manjše namige, ki ostanejo na napravi, če je prišlo do okužbe.

Orodje Mobile Verification Toolkit (MVT) deluje tako na napravah iOS kot Android. Uporablja pa varnostno kopijo naprave, ki jo preišče za kakršne koli namige, da je bila naprava kompromitirana z namenom namestitve Pegaza. Med drugim išče imena domen, ki se uporabljajo pri infrastrukturi podjetja NSO Group, ki je Pegaz izdelalo.

Po navedbah AI-ja so odkrili več forenzičnih ostankov na telefonih s sistemom iOS kot Android, kar pomeni, da je morebitno zlorabo lažje zaznati na telefonih iPhone.

Izraelska vlada preiskuje obtožbe

Izraelska vlada je zaradi razkritij oblikovala posebno ekipo za obravnavo obtožb pod nadzorom nacionalnega varnostneg sveta, ki odgovarja neposredno premierju Naftaliju Bennettu. Neimenovani vir je za Reuters povedal, da kljub preiskavi dvomi o uvedbi izvoznih omejitev za program Pegaz.

Združeni narodi so v torek sporočili, da glede Pegasusa vodijo razpravo z ameriškimi oblastmi. Morebitno zlorabo komunikacijskih kanalov so označili za skrb vzbujajočo.

Reynders napovedal povezovanje organov članic EU-ja

Sorodna novica Ostre obsodbe po razkritju, da naj bi vlade vohunile za aktivisti, novinarji, pravniki in drugimi

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je v torek v Bruslju ob predstavitvi drugega letnega poročila o vladavini prava v članicah EU-ja v odzivu dejal, da Evropska komisija spremlja preiskave, ki so bile uvedene v zvezi z uporabo opreme Pegaz, zlasti glede uporabe opreme proti novinarjem.

Dodal je, da Bruselj sodeluje z nacionalnimi organi za varstvo podatkov, in napovedal, da bodo v okviru Sveta EU-ja pogledali, kako bi lahko zagotovili, da bodo ti organi v državah članicah učinkovito sodelovali med seboj.

"Generalni direktorat za komunikacijska omrežja (DG Connect) pri Evropski komisiji bo analiziral, kaj se je zgodilo, in prepričan sem, da bomo v prihodnjih tednih in mesecih imeli podrobnejše informacije o zadevi. Če se bo izkazalo, da se je vohunilo za novinarji, je to nesprejemljivo. Pogledali bomo različne pristope, ki jih lahko sprejmemo," je še napovedal evropski komisar.

Med državami, kjer naj bi domnevno obsežneje vohunili za novinarji in aktivisti, je tudi Madžarska, kjer se vlada za zdaj ni konkretno odzvala na vprašanja o nakupu Pegaza.

Vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas je za televizijo RTL na vprašanje glede nakupa Pegaza dejal, da "ni kupil nobenega programa". Je pa še povedal, da je razkritje takih nakupov vprašljivo in da imajo obveščevalne službe posebna pravila, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.